V talianskom referende odmietli ústavnú reformu: Premiér Renzi odstupuje z funkcie

NETKY.SK • 5 December 2016, 06:31 • 2 min
V talianskom referende odmietli ústavnú reformu: Premiér Renzi odstupuje z funkcie

RÍM - Ústavná reforma, na ktorej úspech taliansky premiér Matteo Renzi vsadil svoju politickú budúcnosť nezískala v nedeľnom referende podporu národa.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z exit pollov (bezprostredných odhadov), podľa ktorých záporné hlasy zatiaľ prevažujú nad kladnými v pomere zhruba 60:40.

 

Talianska opozícia vyhlásila, že bude požadovať odstúpenie premiéra Renziho, pokiaľ sa výsledky exit pollov potvrdia.

 

Opozičný líder Matteo Salvini z ultrapravicovej strany Liga severu, vyhlásil, že ak sa výsledky exit pollov potvrdia, referendum bude "víťazstvom ľudí proti silnej moci troch štvrtín sveta".

 

Volebné miestnosti sa zatvorili v nedeľu o 23.00 h. Pre platnosť výsledku referenda nie je predpísaná žiadna minimálna účasť.

 

Taliansky premiér Matteo Renzi odstupuje z funkcie

 

Taliansky premiér Matteo Renzi odstupuje z funkcie po tom, čo voliči odmietli jeho ústavnú reformu v nedeľnom referende.

 

"Veľa šťastia nám všetkým," Renzi vyhlásil pred novinármi na tlačovej konferencii zvolanej okolo polnoci. Premiér formálne podá svoju rezignáciu prezidentovi v poobedňajších hodinách po zasadaní vlády. Z funkcie odchádza po dva a pol roku v úrade.

 

Renzi priznal svoju porážku po zverejnení exit pollov, v ktorých záporné hlasy prevažovali na kladnými v pomere približne 60:40.

 

Podľa odstupujúceho premiéra mala ústavná reforma oklieštiť taliansku byrokraciu a zvýšiť konkurencieschopnosť krajiny.

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies