V talianskom parlamente to dnes vrelo: Poslanci sa aj vyzliekali!

NETKY.SK • 10 Júl 2013, 21:05 • 2 min
V talianskom parlamente to dnes vrelo: Poslanci sa aj vyzliekali!

RÍM - K nevyberavým útokom na politických rivalov došlo dnes na pôde talianskeho parlamentu.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak po tom, čo najvyšší taliansky súd rozhodol, že v kauze Mediaset expremiéra a mediálneho magnáta Silvia Berlusconiho nepadne rozsudok až v novembri, ako sa predpokladalo, keď niektoré z trestných činov mohli byť premlčané, ale už 30. júla. Zasadanie zákonodarného zboru museli neplánované prerušiť, informovali tlačové agentúry APA a DPA.

Poslanci a senátori Berlusconiho strany Ľud slobody (PdL), ktorí vidia vo vytýčení skoršieho termínu snahu politicky znemožniť ich lídra, už pohrozili bojkotom parlamentu a na najmenej tri dni chceli prerušiť svoje pôsobenie v zákonodarnom zbore, aby sa poradili o vzniknutej situácii. Po hektických rokovaniach v priestoroch parlamentu sa napokon zainteresovaní dohodli na jednodňovom prerušení činnosti parlamentu.

PdL sa navyše nezúčastní na plánovanom rokovaní špičiek koaličných zoskupení, ktoré je naplánované na štvrtok s cieľom podporiť vládu premiéra Enrica Lettu. O dôsledkoch tohto rozhodnutia rokujú už minister pre vzťahy s parlamentom Dario Franceschini a predseda talianskej vlády.

Taliansky prezident Giorgio Napolitano prijal medzičasom šéfa protestného hnutia Päť hviezd, komika Beppeho Grilla, ktorý po 90-minútovom rozhovore varoval pred bankrotom krajiny pod tlakom rekordného zadlženia štátu a pred sociálnymi nepokojmi. Súčasne na tlačovej konferencii na pôde talianskeho Senátu ubezpečil, že sa občanov ochotných chopiť zbrane do rúk pokúsi upokojiť s tým, že sa politici budú naďalej pokúšať o normalizáciu situácie demokratickými metódami.

Druhostupňový odvolací súd v Miláne potvrdil 8. mája trest štyroch rokov väzenia pre expremiéra Berlusconiho za daňové úniky v jeho spoločnosti Mediaset. Proti tomuto verdiktu sa mediálny magnát odvolal.

Proces s medzičasom 76-ročným expremiérom a ďalšími desiatimi obžalovanými sa začal už pred šiestimi rokmi a išlo v ňom o daňové úniky pri nákupe vysielacích práv pre Berlusconiho impérium Mediaset v 90. rokoch. Podľa obžaloby títo ľudia uviedli do pohybu systém, ktorý im priniesol zisky vo výške stoviek miliónov eur. Vďaka účtovným machináciám a nákupom cez neprehľadné zahraničné spoločnosti sa podľa vyšetrovateľov vyhli plateniu daní. Ďalšie nelegálne zisky potom vznikli umelým zvyšovaním cien týchto práv pri ich ďalšom predaji.

Berlusconi obvinenia poprel a tvrdí, že je obeťou politicky motivovaných prokurátorov. Súd nižšej inštancie Berlusconimu súčasne na tri roky zakázal vykonávať akúkoľvek verejnú funkciu počas piatich rokov alebo riadiť akúkoľvek spoločnosť počas troch rokov. Tieto sankcie však budú platiť iba vtedy, ak bude v dvoch odvolacích konaniach uznaný za vinného. 

Skutočný nástup výkonu trestu niekdajšiemu predsedovi vlády vzhľadom na vek už nehrozí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies