V talianskej Intese Sanpaolo údajne prebieha mocenský boj

NETKY.SK • 25 September 2013, 09:56 • 2 min
V talianskej Intese Sanpaolo údajne prebieha mocenský boj

MILÁNO 25. septembra (SITA, Reuters) - V najväčšej talianskej retailovej banke Intesa Sanpaolo podľa informácií zvnútra spoločnosti prebieha mocenský boj medzi generálnym riaditeľom a jedným z členov dozornej rady. V utorok o tom informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"(Riaditeľ) Cucchiani chce banku viesť úplne sám," povedal agentúre jeden zo zdrojov z prostredia banky s tým, že to viedlo k sporom s predsedom dozornej rady, viac než 80-ročným Giovannim Bazolim. "V banke vládne nespokojnosť, dokonca veľmi silná, s Cucchianiho spôsobom vedenia, k dnešnému dňu však neexistujú žiadne známky toho, že by mohlo prísť k jeho odchodu," vyhlásil však iný zdroj. Dodal, že Cucchianiho protivníci nemajú väčšinový vlastnícky podiel a na rozhodnutia o zmenách vo vrcholovom manažmente je za normálnych okolností potrebné jednohlasné rozhodnutie akcionárov. 

Enrica Cucchianiho na čelo banky Intesa Sanpaolo vymenovali v novembri 2011, potom, ako sa jej dlhodobý riaditeľ Corrado Passera rozhodol pripojiť sa k úradníckej vláde bývalého talianskeho premiéra Maria Montiho. Podľa tretieho zdroja v banke Cucchianiho vnímajú ako manažéra s trhovým prístupom, meritokrata a oponenta starého talianskeho štýlu kapitalizmu založeného na vzťahoch. Od jeho nástupu do funkcie akcie banky narástli o viac ako 50 % na súčasnú hodnotu 1,70 eura. Intesa Sanpaolo odmietla informácie o vnútornej kritike komentovať. 

Intesa Sanpaolo pôsobí aj na Slovensku. Členom jej medzinárodnej bankovej skupiny je slovenská VÚB banka, ktorá má pobočku aj v Českej republike a je 100-percentným vlastníkom dcérskych spoločností, ako sú Consumer Finance Holding, VÚB Asset Management, VÚB Factoring, VÚB Leasing a Recovery.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona