V tajnom zariadení CIA údajne mučili podozrivých z terorizmu

NETKY.SK • 18 September 2015, 07:18 • 2 min
V tajnom zariadení CIA údajne mučili podozrivých z terorizmu

VILNIUS/ŠTRASBURG - Na území Litvy sa s vedomím tamojšej vlády nachádzalo tajné zariadenie americkej CIA, v ktorom zadržiavali a mučili osoby podozrivé z členstva v teroristickej sieti al-Káida. Pred Európskym súdom pre ľudské práva to vo štvrtok tvrdili právnici bývalého väzňa Abú Zubajdu, pričom sa odvolávali na správu amerického Senátu o vyšetrovacích metódach CIA.

slovakia

left justify in out

Abú Zubajda, ktorý pochádza zo Saudskej Arábie a v súčasnosti sa nachádza vo vojenskej väznici Guantánamo Bay, žiada súd so sídlom v Štrasburgu, aby deklaroval, že Litva bola súčasťou americkej siete "čiernych miest" roztrúsených po svete, kde zadržiavali a mučili osoby podozrivé z terorizmu.

 

Čerstvo zverejnené dokumenty, vrátane správy Senátu, "preukazujú bez akejkoľvek rozumnej pochybnosti, že Litva je zodpovedná za porušovanie práv žalobcu", uviedli podľa agentúry Reuters právnici vo štvrtkovom podnete predloženom súdu v Štrasburgu.

 

Správa amerického Senátu, vyšetrovanie litovského parlamentu a tiež dokumenty už predtým predložené súdu naznačujú, že CIA v rokoch 2005 a 2006 používala bývalú jazdeckú školu neďaleko Vilniusu na zadržiavanie podozrivých z terorizmu. Zverejnená časť senátnej správy nešpecifikuje, kde v zahraničí sa tieto zariadenia CIA nachádzali. Správa sa však zmieňuje o "detenčnom centre Fialka", pričom jeho popis sa zhoduje s verejne dostupnými informáciami o litovskom zariadení. Podľa správy ho zatvorili v roku 2006 po tom, čo hostiteľská krajina odmietla ošetrovať väzňov so zdravotnými problémami v miestnej nemocnici.

 

Správa podľa Reuters taktiež obsahuje stovky odkazov na Zubajdu, ktorého v litovskom zariadení údajne podrobovali tvrdým vyšetrovacím metódam, vrátane simulovaného topenia. Podľa jeho právnikov Litva porušila európske zákony, keď americkej tajnej službe dovolila, aby ho na jej území zadržiavala bez riadneho procesu a podrobovala mučeniu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona