V Tacene potvrdili program, Slovákom neulahodil

NETKY.SK • 10 September 2010, 11:58 • 2 min
V Tacene potvrdili program, Slovákom neulahodil

V Tacene potvrdili program, Slovákom neulahodil

slovakia

left justify in out

Nad dejiskom MS slalomárov na divokej vode visel Damoklov meč. V piatok predpoludním zasadli lídri tímov, aby si s definitívnou platnosťou vypočuli ortieľ. Na jednej strane znel priaznivo, hrozba úplného zrušenia šampionátu sa zažehnala. Druhá strana mince však až tak priaznivo pre Slovákov neznela. Podľa pravidel sa v individuálnych pretekoch malo jazdiť semifinále a finále na novej, ťažšej trati, no keďže sa program nahustil, zostane nezmenená a pádlovať sa bude na ľahkej trati známej už z kvalifikácie.
Ďalšia zmena sa dotkla tímových pretekov, odpadlo semifinále a o medailách sa rozhodne v jedinej finálovej jazde. Vedúci slovenského tímu Róbert Orokocký sa ešte na zasadnutí snažil odvrátiť neodvratné a tlmočil návrh, aby sa trať zmenila. "Nepochodil som, mal som pocit, akoby nám chcela jury sťažiť život. Je to však len pocit, nechcem sa ním už zaoberať. O tom, že sa šampionát zachráni, rozhodli exaktné čísla. Prietok v rieke Sáva mal hodnotu 200 kubíkov a už na kvalifikáciu kajakárov ho miestna priehrada zadrží na 100, čiže hodnotu, pri ktorej môžeme v kanáli pádlovať."
Róbert Orokocký vykreslil presne hrozbu, aká sa natískala. "V podstate sa zachránili MS, potvrdilo to naše zasadnutie, šampionát bude. Hrozili povodne, vysoká voda a zrušenie MS. Situácia sa napružila, voda sa valila z oblakov, narábalo sa s predpovedou počasia a s odozvami, aké spôsobí v prietoku."
Súťažná jury si zvolila logický scenár, ktorý zažehnal najväčšie nebezpečenstvá. Róbert Orokocký: "Snažila sa udržať v programe časy pretekov finálových jázd, no utrpia tým hliadky, pôjde sa len na jednu finálovú jazdu. Čo je pre nás zlé, že sa bude pádlovať na kvalifikačnej trati. Väčšina našich štartovala v kvalifikácii len raz, z taktických dôvodov, alebo pre drobné zranenia, či dážď, keďže im dosiahnuté časy stačili na postup. Čiže si ju ľudovo povedané menej ohmatali ako súperi."
Damoklov meč si Tacen odpásal. "Už sme to brali po skúsenosti na ME v Čunove športovo, obavy neboli," pripomenul s úsmevom Róbert Orokocký. "Vieme, čo na nás čaká, trať bude jednoduchšia, s dvoma zlomovými miestami, hlavne pre kategóriu deblistov. Pre nás je výhodnejšie, keď sa pádluje na novej a ťažšej trati, naši sa rýchlejšie vedia adaptovať na nové podmienky a svojou vyspelosťou dokážu zájsť na rozdiel od súperov aj ťažké trate."
Už semifinálové jazdy nadobudnú na významnosti. Ak by sa predsa len počasie opäť vzbúrilo a ďalší program sa zrušil, tak medailistov vyhlásia na základe semifinálového poradia. "Vyvoláva to aj dohady o tom, že by mohol nastať nejaký lobing, ktorý by vyhovoval niektorej krajine, ja však takéto úvahy, aj keď sa natískajú, odmietam a verím v regulárnosť."
Schválený nový program MS na sobotu a nedeľu
sobota: 11.00 semifinále C2, K1 ženy, 14.30 finále, 16.30 finále hliadok C2, K1 ženy
nedeľa: 9.30 semifinále C1 ženy, C1 muži, K1 muži, 14.30 finále, 16.30 finále hliadok C1 muži, K1 muži

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona