V Sýrii zavládne po rokoch mier: Putin potvrdil dohodu o prímerí

NETKY.SK • 29 December 2016, 12:50 • 2 min
V Sýrii zavládne po rokoch mier: Putin potvrdil dohodu o prímerí

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes oznámil, že sa podarilo uzavrieť dohodu o prímerí v Sýrii, ktoré majú spoločne garantovať Turecko a Rusko.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Boli podpísané tri dokumenty. Jedným je prímerie medzi sýrskou vládou a ozbrojenou opozíciou. Ďalším je balík opatrení na kontrolu prímeria. A tretím je deklarácia o pripravenosti začať mierové rozhovory o urovnaní (konfliktu) v Sýrii," povedal Putin podľa agentúry TASS na schôdzke so šéfmi ruských rezortov diplomacie a obrany.

 

Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu dnes podľa BBC uviedol, že pokoj zbraní by mohol v Sýrii zavládnuť ešte pred začiatkom nového roka.

 

Ruskí vojaci naďalej zostanú na leteckej základni v sýrskej provincii Lázikíja i na námornej základni v prístave Tartús. Dohodnuté prímerie má začať platiť na celom území krajiny dnes o polnoci miestneho času (23.00 h SEČ). 

 

Súčasťou dohody o zastavení paľby medzi sýrskou armádou a ozbrojenou opozíciou je aj balík opatrení na kontrolu dodržiavania prímeria. Obe strany tiež deklarovali pripravenosť začať mierové rozhovory o urovnaní konfliktu v Sýrii, ktoré by sa mali v bližšie neurčenom termíne konať v Kazachstane.

 

Podľa ruského ministra obrany Sergeja Šojgu bude prímerie dodržiavať 62.000 opozičných bojovníkov v celej Sýrii. Na kontrolu jeho dodržiavania bola zriadená horúca linka medzi Ruskom a Tureckom.

 

Čavušoglu spresnil, že Ankara bude garantovať dodržiavanie prímeria povstalcami, zatiaľ čo Moskva bude dozerať na sýrsku armádu a jej spojencov. Obe strany sa zaviazali zastaviť všetky útoky vrátane leteckých.

 

Z dohody o prímerí sú podľa Turecka vyňaté povstalecké skupiny, ktoré Bezpečnostná rada OSN oficiálne označila za teroristické organizácie, ako sú Islamský štát (IS) a Fatah aš-Šám napojený na al-Káidu.

 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že do obnoveného sýrskeho mierového procesu sa bude môcť po nástupe do úradu zapojiť aj administratíva budúceho prezidenta USA Donalda Trumpa.

 

Pozvánku na účasť na rokovaniach dostane podľa Lavrova aj Egypt, a možno aj Saudská Arábia, Katar a Jordánsko.

 

Hlavné sýrske opozičné zoskupenie - Sýrska národná koalícia - dohodu podporilo. Koalícia súčasne vyzvala všetky povstalecké skupiny, aby dohodnutý pokoj zbraní dodržiavali.

 

"Koalícia apeluje na všetky opozičné skupiny, aby uviedli do praxe dohodu o prímerí a prekazili akýkoľvek pokus Iránu a jeho milícií o návrat ku konfrontácii," uviedol predstaviteľ koalície Samír Našár.

 

Zároveň ubezpečil, že ozbrojené krídlo koalície - tzv. Slobodná sýrska armáda, združujúca umiernené povstalecké frakcie - bude prímerie dodržiavať. Je však pripravená podniknúť odvetné údery v prípade jeho porušenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona