V Sýrii zabili dvoch vysokopostavených veliteľov iránskych Revolučných gárd

NETKY.SK • 14 Október 2015, 11:35 • 2 min
V Sýrii zabili dvoch vysokopostavených veliteľov iránskych Revolučných gárd

TEHERÁN - Dvaja vysokopostavení členovia iránskych elitných Revolučných gárd zahynuli v boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) v Sýrii. Zabití boli pred ofenzívou, ktorú plánuje sýrska armáda za podpory Teheránu. Informovala o tom v utorok neskoro večer iránska tlačová agentúra Tasnim, ktorú dnes citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Generálmajor Faršád Hasúnizáde a brigádny generál Hamíd Mochtárband, velitelia Revolučných gárd, zomreli v pondelok 12. októbra v akcii. Tasnim neuviedla, kde bojovali.

 

Irán poslal v posledných dňoch do Sýrie tisíce vojakov, aby posilnili plánovanú pozemnú ofenzívu sýrskej armády proti povstalcom v provincii Aleppo, ktorú podporia aj ruské nálety. Agentúru Reuters o tom informovali dvaja vplyvní regionálni predstavitelia.

 

O kontrolu nad mestom Aleppo a celou rovnomennou provinciou sa delia sýrska armáda, viacero povstaleckých skupín a extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

 

Vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada už dva týždne podporujú ruské nálety, ktoré sú podľa Kremľa zacielené proti Islamskému štátu. USA tvrdia, že nálety sa zameriavajú aj proti iným povstaleckým skupinám.

 

Ďalšieho vysokopostaveného veliteľa Revolučných gárd, Hosejna Hamedáního, zabili minulý týždeň, keď pôsobil ako poradca sýrskej armády neďaleko Aleppa.

 

Teherán je hlavným Asadovým regionálnym spojencom a počas sýrskej občianskej vojny, ktorá trvá už piaty rok, mu poskytuje vojenskú aj ekonomickú podporu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies