V Sýrii vypršalo sedemdňové prímerie vyhlásené Asadovou armádou

NETKY.SK • 19 September 2016, 11:50 • 2 min
V Sýrii vypršalo sedemdňové prímerie vyhlásené Asadovou armádou

BEJRÚT - V Sýrii dnes o polnoci oficiálne vypršalo sedemdňové prímerie, ktoré vyhlásila armáda verná prezidentovi Bašárovi Asadovi. Informácie o prípadnom predĺžení prímeria zatiaľ nie sú známe, informovala dnes agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Sýrska armáda vyhlásila sedemdňový pokoj zbraní 12. septembra po tom, ako sa Spojené štáty a Rusko dohodli na týždňovom prímerí platnom pre celé územie Sýrie. So zastavením paľby súhlasili aj teroristi.

 

Dohoda sa však nevzťahovala na extrémistov z tzv. Islamského štátu (IS) a ozbrojencov napojených na teroristickú sieť al-Káida.

 

Prímerie v Sýrii sa podľa dostupných informácií vo veľkej miere dodržiavalo, a to na väčšine územia krajiny. Obe strany sa ale opakovane obviňovali z jeho porušovania.

 

Koordinátor humanitárnej pomoci OSN Stephen O'Brien vyjadril dnes rozčarovanie nad tým, že konvoj s potravinami pre obliehanú východnú časť Aleppa už asi týždeň čaká na turecko-sýrskych hraniciach. Dvadsať kamiónov OSN totiž stále nedostalo potrebné povolenia a bezpečnostné garancie, ktoré mala poskytnúť sýrska vláda.

 

V teroristami kontrolovanom východnom sektore Aleppa, ktorý obliehajú vládne sily, sa nachádza približne 275.000 obyvateľov odrezaných od dodávok potravín, vody, liekov i elektriny. Prvý z plánovaných dvoch konvojov s pomocou, ktorý stále čaká v Turecku na vstup do Sýrie, mal zaistiť mesačné zásoby potravín pre zhruba 185.000 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies