V Sýrii sa začal odsun teroristov z okolia hlavného zdroja pitnej vody pre Damask

NETKY.SK • 30 Január 2017, 08:07 • 2 min
V Sýrii sa začal odsun teroristov z okolia hlavného zdroja pitnej vody pre Damask

DAMASK - Teroristi a ich rodiny začali dnes opúšťať údolie rieky Baradá pri severozápadnom okraji Damasku, kde sa nachádza hlavný zdroj pitnej vody pre metropolu a jej okolie. Hromadný odsun prebieha v súlade s dohodou o ukončení bojov v oblasti prameňa Barady, aby bolo možné obnoviť dodávky vody po viac ako mesačnej odstávke.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrenia nemenovaného armádneho predstaviteľa pre agentúru DPA majú približne 400 teroristov a 1000 príslušníkov ich rodín odviezť autobusmi do provincie Idlib ovládanej sýrskou opozíciou. Na základe dohody prechádza údolie Barady pod kontrolu sýrskej vlády a povstalci si mohli vybrať, či odídu do Idlibu alebo zostanú a využijú ponúkanú amnestiu.

 

Sýrska televízna stanica Ichbáríja uviedla, že v priebehu dneška vypravili z údolia Barady do Idlibu štyri autobusy so 160 osobami.

 

Štátne médiá ešte v sobotu informovali, že vládne sily získali opätovne kontrolu nad vodárňou v obci Ajn al-Fídža, kde začali opravárenské tímy pracovať na obnovení dodávok vody pre Damask a okolie. Odhadom asi 5,5 milióna ľudí bolo odkázaných na náhradné zdroje od 22. decembra, keď došlo k poškodeniu čerpacích zariadení.

 

Tlačová agentúra SANA dnes priniesla vyjadrenie guvernéra daného regiónu, podľa ktorého je vodáreň veľmi poškodená a potrvá "istý čas", kým bude možné obnoviť dodávky vody v úplnom rozsahu.

 

Boje v údolí rieky Baradá vyvolali v decembri tvrdenia sýrskej vlády, že teroristi otrávili tamojší zdroj pitnej vody, čo však druhá strana popierala. Násilie pokračovalo aj po vyhlásení celoštátneho prímeria s platnosťou od 30. decembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies