V Sýrii sa objavila tropická choroba myiáza

NETKY.SK • 27 November 2014, 13:24 • 2 min
V Sýrii sa objavila tropická choroba myiáza

ŽENEVA - Najmenej tri zranené osoby sa v blízkosti sýrskeho hlavného mesta Damask nakazili tropickou chorobou myiázou, ktorú roznášajú muchy. Doteraz nebola v Sýrii nikdy zaznamenaná, oznámila dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO).

slovakia

left justify in out

Prepuknutie nákazy súvisí so zhoršujúcou sa kvalitou vody a hygienických podmienok. Choroba nie je život ohrozujúca, ale jej prítomnosť je indikátorom toho, ako veľmi sa podmienky zhoršili.

 

Video, ktoré sa objavilo tento týždeň na internete, zachytáva lekára, ako odstraňuje larvy z kože na temene hlavy zraneného dievčatka. Neskôr je pacientka zachytená s dorastenými vlasmi. Záznam bol údajne natočený v povstaleckej oblasti Gúta východne od Damasku. Na YouTube ho umiestnila Sýrska mediálna organizácia, ktorá sama seba označuje za mediálne rameno povstaleckých skupín v južnej Sýrii.

 

"Máme veľké obavy, nielen kvôli trom prípadom, ale kvôli verejnému zdraviu," povedala Elisabeth Hoffová, zástupkyňa WHO v Damasku.

 

Myiáza vzniká, keď sa mušie larvy nakladú do otvorených či nezahojených rán. Medzi preventívne opatrenia patrí používanie insekticídov proti muchám, ako aj pranie šatstva v horúcej vode a jeho žehlenie, pripomína Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies