V Sýrii sa napriek vojne a embargu púšťajú do výroby cigár, chcú konkurovať Kube

NETKY.SK • 31 Marec 2015, 10:00 • 2 min
V Sýrii sa napriek vojne a embargu púšťajú do výroby cigár, chcú konkurovať Kube

DAMASK - Vo vojnou paralyzovanej Sýrii sa púšťajú do výroby cigár, ktoré sa čoskoro objavia nielen na domácom trhu, ale chcú sa pokúsiť vyvážať ich aj do spriatelených krajín, informovala francúzska televízia TV5.

slovakia

left justify in out

Pre Sýriu nezvyčajný druh tovaru začínajú vo veľkom vyrábať v továrni Všeobecnej tabakovej spoločnosti v Lázikíji. V krajine, ktorá je zdevastovaná štyrmi rokmi konfliktu, vzniklo vďaka novému projektu 1000 nových pracovných miest. Vojnové udalosti si vyžiadali už viac ako 215.000 obetí na životoch, tisíce ranených a státisíce utečencov.

 

Generálny riaditeľ spoločnosti Násir Abdalláh priznáva, že ide o odvážny projekt, keďže v samotnej Sýrii cigary fajčilo vždy len pár fajnšmekrov, zatiaľ čo cigarety sa fajčili masovo.

Podobne ako väčšina štátnych podnikov, aj Všeobecná tabaková spoločnosť musí teraz znášať medzinárodné sankcie. Jej majetok je zmrazený od roku 2012, keď ju EÚ obvinila z finančnej podpory sýrskeho režimu.

 

Táto spoločnosť, založená v roku 1935, bola do vypuknutia politickej krízy a následného ozbrojeného konfliktu jednou z najprosperujúcejších firiem v Sýrii a časť jej zisku plynula aj do štátnej pokladnice.

Na vykrytie súčasných strán sa vedenie spoločnosti rozhodlo vyrábať nový produkt, aj keď bez možnosti overiť si správnosť výrobných postupov v zahraničí, vysvetlil výrobný riaditeľ.

 

Výrobný proces sa testoval tri roky. Cieľom bolo dosiahnuť, aby cigary vyrobené z tabaku dopestovaného v provincii Lázikíja zodpovedali medzinárodným normám.

 

Naučiť sa šúľať cigary však pre zamestnancov nebolo ľahké, spomína päťdesiatnička Um Alíová, podľa ktorej robotníkom trvalo tri roky, kým sa naučili tomuto umeniu. Spomína si na výrok jedného z inžinierov, ktorý ženám v továrni pripomenul, že keď vedia pripravovať plnené viničové listy, zvládnu aj cigary.

 

"Ja som ani poriadne nevedela, čo je to cigara," uviedla Um. Dodala, že svoju techniku si zdokonalila sledovaním videí z Kuby na internete. "Pozerala som to a inžinier nám vysvetlil spôsob, ako naskladať tabakové listy," dodala. Teraz je hrdá na to, že vyrába "na 100 percent sýrske cigary", ktoré "majú chuť pravého sýrskeho tabaku". Na otestovanie ich zaslali aj niekoľkým známym sýrskym osobnostiam, aby aj ony otestovali chuť a kvalitu.

 

Na výrobe sýrskych cigár sa podieľa zatiaľ 130 robotníčok, ktorým tabakové listy pripravuje šesť mužov. Denne ušúľajú 400-500 cigár. Spoločnosť sa chce pokúsiť vyvážať cigary do spriatelených krajín, ako je Irán, Rusko či Čína, ktoré podporujú sýrsky režim, ale aj do Afriky. Vedenie spoločnosti dúfa, že o nejaký čas budú sýrske cigary schopné konkurovať aj tým najvybranejším značkám vrátane kubánskych.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies