V Sýrii nechodí do školy okolo 40 percent detí

NETKY.SK • 6 September 2013, 18:47 • 2 min
V Sýrii nechodí do školy okolo 40 percent detí

ŽENEVA - Počet sýrskych detí, ktoré napriek svojmu veku nechodia do školy, od vypuknutia občianskej vojny v roku 2011 stúpol na takmer dva milióny, čo predstavuje približne 40 percent. Novinárov v Ženeve o tom v piatok informovala hovorkyňa Detského fondu OSN (UNICEF) Marixie Mercadová, podľa ktorej ide o "zarážajúce čísla" vzhľadom na skutočnosť, že krajina bola pred vypuknutím konfliktu "na pokraji dosiahnutia" všeobecného pokrytia základného vzdelania.

slovakia

left justify in out

Vyše 3000 škôl na území Sýrie je dnes poškodených alebo zničených, zatiaľ čo takmer 900 z nich slúži na ubytovanie rodín prinútených vojnovými udalosťami opustiť svoje domovy. Zariadenia, kde sa naďalej vyučuje, podľa Mercadovej zápasia s nedostatkom učiteľov, priestoru a zdrojov na prevádzku.

Situácia je obzvlášť nepriaznivá v prípade zhruba milióna detí žijúcich ako utečenci v susedných krajinách. Ako príklad spomenula hovorkyňa Libanon, kde môžu verejné školy prijať okolo 300-tisíc žiakov, vláda však odhaduje, že počet Sýrčanov v školskom veku do konca roka v krajine dosiahne takmer 550-tisíc. V prvej polovici roka 2013 pritom na území Libanonu získalo prístup k formálnemu či neformálnemu vzdelávaniu len 15 percent utečeneckých detí zo Sýrie. UNICEF sa snaží pomáhať v celom regióne prostredníctvom programov domácej výučby či mobilných škôl. Mercadová v tejto súvislosti upozornila, že takáto činnosť trpí hlbokým podfinancovaním.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies