V Sýrii a Iraku stále prebiehajú prudké boje s extrémistami z Islamského štátu

NETKY.SK • 5 Október 2014, 14:44 • 2 min
V Sýrii a Iraku stále prebiehajú prudké boje s extrémistami z Islamského štátu

KÁHIRA - Islamským militantom z organizácie Islamský štát (IS) sa dnes údajne podarilo dobyť časť strategického kopca, ktorý sa týči nad južným vstupom do mesta Kobané na sýrsko-tureckých hraniciach, napísala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Džihádistom sa v prudkých bojoch s kurdskými Oddielmi ľudovej sebaobrany (YPG) podarilo dobyť južné úbočie kopca, pričom Kurdi stále kontrolujú jeho severnú stranu, ktorá je bližšie k mestu. 
      

Pravdepodobne zablúdený mínometný granát z bojov o Kobané zasiahol aj rodinný dom na tureckej strane hraníc. Pri incidente podľa agentúry Reuters utrpelo ľahké zranenia päť ľudí.
      

Turecko zatiaľ do bojov, ktoré prebiehajú neďaleko hraničného priechodu Mursitpinar, nezasiahlo.
      

K údajnému postupu islamistov došlo aj napriek doteraz najintenzívnejším náletom koalície vedenej Spojenými štátmi, ktorá bombardovala okolie Kobané.  
      

Podľa kurdského spravodajského servera Welati koaličné lietadlá bombardovali džihádistov na južnej strane kopca nad Kobané, ako aj v dedinách východne od mesta.
      

Islamisti sú na postupe aj v Iraku, keď v bojoch s irackou armádou dosiahli značné územné zisky v provincii Anbár, kde verejne popravili šesť irackých vojakov. Tých v meste Hít, ležiacom 140 kilometrov od metropoly Bagdad, postavili k múru a zastrelili ranou do hlavy. Podľa očitých svedkov zaútočili v Híte aj na policajnú stanicu. 
      

Irackej armáde sa však údajne podarilo odraziť mohutný útok islamistov na najväčšiu rafinériu v Iraku, ktorá sa nachádza v meste Bajdží, ležiacom približne 200 severne od Bagdadu.
      

V rafinérii v Bajdží sa spracúva približne tretina irackej ropnej produkcie a podnik je ropovodom spojený s Bagdadom. Okolie rafinérie stále ovládajú džihádisti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies