V Sýri ukrižovali osem povstalcov na námestí: Dôvod vás šokuje!

NETKY.SK • 30 Jún 2014, 06:43 • 2 min
V Sýri ukrižovali osem povstalcov na námestí: Dôvod vás šokuje!

DAMASK - Osem povstaleckých bojovníkov ukrižovala v Sýrii militantná skupina s názvom Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL), pretože ich pokladala za príliš umiernených. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na organizáciu Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

slovakia

left justify in out

SOHR, ktorá má kontakty na území Sýrie, uviedla, že muži boli ukrižovaní v sobotu na námestí mesta Dajr Háfir v severosýrskej provincii Aleppo. Telá usmrtených možno stále vidieť, dodala SOHR. Údajne zostanú na námestí na očiach tri dni. ISIL tvrdí, že patria k bojovníkom nazývaným "sahwa" - týmto termínom označuje ISIL povstalcov, ktorých obviňuje, že sa nechávajú ovládať západnými veľmocami.
      

Pri vnútorných potýčkach medzi súperiacimi islamistickými zoskupeniami v Sýrii zahynulo od januára už približne 7000 ľudí, pričom militanti z ISIL-u sa snažia čo najpevnejšie uchopiť moc nad územím. Vnútorné boje medzi protiasadovskými bojovníkmi komplikujú povstanie a čo je ešte horšie, zapájajú sa do nich aj zahraniční bojovníci.

      

ISIL, radikálna odnož teroristickej organizácie al-Káida, dobyla oblasti na oboch stranách iracko-sýrskej hranice po tom, čo sa jej 10. júna podarilo obsadiť iracké mesto Mósul. Teraz ISIL postupuje na irackú metropolu Bagdad. ISIL bojuje v Sýrii v povstaní proti prezidentovi Bašárovi Asadovi spoločne so skupinami ako napríklad Front an-Nusra, ktorý je oficiálnym sýrskym krídlom al-Káidy. Povstanie sa začalo prodemokratickými protestmi, ale skĺzlo do občianskej vojny.
      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona