V Sydney poriadne pritvrdili! Na dodržiavanie lockdownu bude dozerať armáda

NETKY.SK • 30 Júl 2021, 16:08 • 2 min
V Sydney poriadne pritvrdili! Na dodržiavanie lockdownu bude dozerať armáda

SYDNEY - Austrália vyslala stovky vojakov, aby pomohli v Sydney s dodržiavaním lockdownu. Cez víkend absolvujú výcvik a v pondelok začnú s neozbrojenými hliadkami.

slovakia

left justify in out

Pridajú sa tak k policajtom v ohniskách nákazy. Ich úlohou je zabezpečiť dodržiavanie pravidiel, ktoré zahŕňajú napríklad cestovný limit 10 km. Takýto krok vlády sa však stretol s odporom u časti obyvateľstva. Tá spochybňuje vojenskú intervenciu a kroky vlády považuje za prehnané. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

 

Lockdown zatiaľ nezabral
Delta variantom, ktorý v krajine potvrdili počas júna, sa už nakazilo takmer 3 000 ľudí a 9 z nich ochoreniu Covid-19 podľahlo.  

 

Lockdown v Sydney bude platiť minimálne do 28. augusta. Má zabrániť ľuďom opustiť domovy s výnimkou nevyhnutného cvičenia, nákupov, poskytovania starostlivosti a ďalších dôvodov.

 

Aj napriek piatim týždňom lockdownu sa nákaza v metropole Austrálie naďalej rýchlo šíri. V piatok úrady zaznamenali 170 nových prípadov. Informácie poskytnuté zdravotníckymi úradníkmi naznačujú, že vírus sa šíri predovšetkým povoleným pohybom.

Minister polície v štáte Nový Južný Wales David Elliot uviedol, že nasadenie vojakov pomôže, pretože malá menšina Sydneyčanov si myslí, že „pre nich neplatia pravidlá“.

 

Problémom sú chudobnejšie oblasti
Epidémia značne zasiahla pracovníkov v kritických sektoroch a veľké rodiny v chudobnejších a etnicky rôznorodejších predmestiach mesta na západe a juhozápade, kde žijú zhruba dva milióny ľudí.

 

Kritici tvrdia, že dané oblasti už aj tak čelia cieleným“ opatreniam, ktoré tam môžu byť prísnejšie ako vo zvyšku Sydney. „Naši ľudia patria medzi najchudobnejšie demografické skupiny, a tak sa už cítia vyberaní a marginalizovaní. Nemôžu si dovoliť platiť hypotéku, nájom, potraviny alebo pracovať. Teraz nasadiť armádu, aby presadila lockdown v uliciach, bude pre týchto ľudí veľký problém,“ vyjadril sa miestny starosta Steve Christou pre vysielateľa SBS.

Ďalší ľudia vyzvali vládu, aby skôr posilnila svoju vakcinačnú kampaň a podporila služby v postihnutých komunitách. Miera očkovanosti v Austrálii predstavuje 17 percent dospelej populácie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies