V švajčiarskom Locarne sa začne jeden z vôbec najstaršich filmových festivalov

NETKY.SK • 5 August 2015, 18:36 • 2 min
V švajčiarskom Locarne sa začne jeden z vôbec najstaršich filmových festivalov

LOCARNO - Svetovou premiérou amerického hudobného filmu režiséra Jonathana Demmeho s názvom Ricki and the Flash s Meryl Streepovou a Kevinom Klineom v hlavných úlohách sa dnes večer začne vo švajčiarskom Locarne jeden z najstarších filmových festivalov sveta.

slovakia

left justify in out

Spomínaná snímka príde do slovenských kín 10. septembra. 
     

Na už 68. ročníku locarnského podujatia premietnu v rôznych sekciách do 15. augusta okolo 200 produkcií, 19 z nich v súťaži hraných a dokumentárnych filmov o hlavnú trofej festivalu - Zlatého leoparda.
     

Súčasťou festivalového programu bude aj retrospektívna prehliadka diel amerického režiséra Sama Peckinpaha.
     

Riaditeľ podujatia Carlo Chatrian vsadil tentoraz na diela, ktoré sú na míle vzdialené od priemerného hollywoodskeho mainstreamu. Navyše preferoval produkcie mladých, nezávisle pracujúcich filmárov.
     

Chatrianovým cieľom, pre ktorého to bude tretí festival v tejto funkcii, je urobiť z prehliadky festival tzv. umeleckého filmu, akýsi európsky Sundance - teda kontinentálnu modifikáciu projektu, ktorý na severoamerickom kontinente etabloval Robert Redford.
     

Napriek tomu, že o väčšine laureátov rozhodnú až v závere festivalu členovia odbornej poroty, sú niektorí držitelia tohtoročných ocenení už známi.
     

Čestné ceny za celoživotné dielo alebo mimoriadny prínos svetovej kinematografii udelia francúzskej herečke a scenáristke Bulle Ogierovej, americkým hercom Edwardovi Nortonovi a Andymu Garciovi, ako aj ich krajanovi - režisérovi Michaelovi Ciminovi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies