V súvislosti s voľbami do NR SR majú mestá a obce viaceré povinnosti

NETKY.SK • 26 November 2015, 10:45 • 2 min
V súvislosti s voľbami do NR SR majú mestá a obce viaceré povinnosti

BRATISLAVA - V súvislosti s vyhlásením termínu volieb do Národnej rady Slovenskej republiky majú mestá a obce viaceré povinnosti. Súvisia so zabezpečením príprav bezproblémového priebehu volieb. Mnohé informácie pre voličov postupne zverejňujú v špeciálnych rubrikách na svojich webových stránkach. TASR informoval Michal Kaliňák, hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

slovakia

left justify in out

„Pre mestá a obce z volebnej legislatívy vyplývajú viaceré povinnosti, ktoré sa týkajú technického aj organizačného zabezpečenia parlamentných volieb. Volebné okrsky určuje starosta obce, pričom pri ich tvorbe prihliada na to, aby do volebných miestností mali bezproblémový prístup aj zdravotne postihnutí voliči. Volebný okrsok by mal zahŕňať 1000 voličov,“ uviedol Kaliňák.

 

Obec vedie stály zoznam voličov, ktorí majú v obci trvalý pobyt. Každý volič si v úradných hodinách môže overiť, či je v zozname zapísaný, prípadne, či údaje o ňom sú pravdivé a úplné.

Najneskôr 25 dní pred dňom volieb obec doručí do každej domácnosti oznámenie, v ktorom uvedie čas konania volieb, volebný okrsok, volebnú miestnosť, ako aj stručný spôsob úpravy hlasovacieho lístka a povinnosť voliča preukázať sa pred hlasovaním preukazom totožnosti.

 

Voličovi, ktorý nebude môcť voliť vo volebnom okrsku, v zozname ktorého je zapísaný, vydá obec na jeho žiadosť hlasovací preukaz a zo zoznamu ho s touto poznámkou vyškrtne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies