V súvislosti s júlovým prevratom v Turecku zadržali ďalších 71 podozrivých

NETKY.SK • 20 Október 2016, 13:32 • 2 min
V súvislosti s júlovým prevratom v Turecku zadržali ďalších 71 podozrivých

ISTANBUL - Turecké úrady zadržali dnes na vojenskej základni v strednom Turecku 40 príslušníkov ozbrojených síl, ktorí sú podozriví z účasti na júlovom pokuse o štátny prevrat. Informovala o tom agentúra DPA.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Všetci zadržaní vojaci zo základne v meste Konya sú obvinení z udržiavania kontaktov s kazateľom Fethullahom Gülenom žijúcim v USA, ktorého Ankara obviňuje z organizácie júlového prevratu. Po ďalších siedmich vojakoch bolo vyhlásené pátranie.

 

Okrem zatýkania na vojenskej základni uskutočnila polícia aj razie v meste Izmir na západe Turecka a vo východotureckej provincii Elazig. Pri oboch operáciách bolo zadržaných ďalších 31 údajných gülenistov.

 

Po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat bolo v Turecku oficiálne zadržaných viac ako 30.000 ľudí. Zo štátnej služby - vrátane armády, polície, justície a školstva - bolo prepustených viac než 50.000 ľudí podozrievaných z napojenia na tzv. Fethullahovu teroristickú organizáciu (FETÖ).

 

Ankara o Gülenovi tvrdí, že dával inštrukcie strojcom pokusu o vojenský prevrat, ktorý sa odohral v noci z 15. na 16. júla. Kvôli tomu na neho turecké úrady vydali aj zatykač. On sám sa však od pučistov dištancoval a ostro ich odsúdil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies