V súťaži Mladá slovenská poviedka sa každoročne objaví množstvo mladých talentov

NETKY.SK • 7 November 2017, 20:23 • 2 min
V súťaži Mladá slovenská poviedka sa každoročne objaví množstvo mladých talentov

DOLNÝ KUBÍN – Verejná prezentácia a tvorivá konfrontácia tvorby mladých literárnych talentov je hlavným poslaním celoštátnej literárnej súťaže pod názvom Mladá slovenská poviedka. Vyhodnotenie súťažných diel 14. ročníka tohto podujatia spojené s vyhlásením výsledkov, prezentáciou zborníka a stretnutím autorov s členmi poroty sa uskutočnilo v utorok v Oravskej knižnici Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol pre TASR riaditeľ Oravského kultúrneho strediska (OKS) Miroslav Žabenský, rovnako ako počas predchádzajúcich ročníkov aj tento rok najviac prác zaslali stredoškoláci. „Teší nás skutočnosť, že mnohí mladí autori sa prostredníctvom svojich textov do súťaže pravidelne vracajú, a tak literárne rastú," uviedol Žabenský. Podľa neho sú mladí ľudia rozhľadení a majú svoj názor. „Nedá sa nepovedať, že vyrastá zaujímavá generácia tvorivých mladých ľudí s presvedčením a záujmom,“ povedal.

 

Porotu podľa slov riaditeľa OKS najviac zaujali príbehy tým, že väčšina z nich nastoľovala problémy, s ktorými sa často stretávame na Slovensku. „Potešilo i to, s akou vážnosťou sa postavy v príbehoch zamýšľajú nad dôležitými otázkami, ako sú napríklad láska, priateľstvo, úcta k starším, porozumenie v rodine i mimo nej," vysvetlil riaditeľ.

 

Víťazstvo v kategórii žiakov 6. až 9. ročníkov základných škôl a prímy až kvarty osemročných gymnázií získala Tamara Kenderová z Ružomberka za poviedku Zimný kvet. Kategóriu stredoškolákov a študentov kvinty až oktávy osemročných gymnázií ovládla Hana Pastoreková z Hurbanova s poviedkou Eugénia. „Medzi dospelými autormi do 30 rokov porotu najviac zaujal Tomáš Kičina z Bratislavy s poviedkou Si tam?“ uzavrel Žabenský.

 

Súťaž organizovalo Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Tento rok sa zapojilo celkom 67 mladých autorov v troch vekových kategóriách. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies