V súťaži CE ZA AR 2020 sa vyberali najväčšie skvosty slovenskej architektúry

NETKY.SK • 8 Október 2020, 21:17 • 2 min
V súťaži CE ZA AR 2020 sa vyberali najväčšie skvosty slovenskej architektúry

BRATISLAVA - Porota na 19. ročníku architektonickej súťaže CE ZA AR 2020 vyberala víťazov z rekordných 21 nominácií. Vyhlasovateľ ceny, Slovenská komora architektov (SKA), ich zverejnila v živom televíznom prenose z galavečera v bratislavskej Starej tržnici.

slovakia

left justify in out

Jednotlivé kategórie 

Ocenenie si prevzali architekti za šesť architektonických diel. Súťažilo sa v kategóriách Rodinné domy, Bytové domy, Občianske a priemyselné budovy, Interiér, Exteriér a Fenomény architektúry. Počas galavečera boli udelené aj dve špeciálne ceny, a to ocenenie Patrón architektúry za osobitný prínos pre rozvoj architektúry od SKA, na základe hlasovania verejnosti na portáli cezaar.tv odovzdali aj Cenu verejnosti.

 

img

Cena verejnosti - Lesná sauna/Spišský Hrhov


"Z pohľadu porotcu i architekta môžem povedať, že tento ročník je mimoriadne dobrý. Spoločným leitmotívom je potvrdenie, že primárnou podmienkou vzniku kvalitnej architektúry je harmónia spolupráce, spoločný cieľ a intenzívne nadšenie každého zo známej trojky Objednávateľ – Architekt – Realizátor,“ skonštatoval predseda poroty, architekt Peter Moravčík.

 

Dopad na prostredie 
Rakúsky krajinný architekt a urbanista Kay Strasser uviedol, že návšteva projektov mu otvorila oči a uvedomil si, aký dopad majú kultúrne, legislatívne a ekonomické rozdiely na zastavané prostredie.

 

img

víťaz EXTERiÉR - Korzo Zálesie

 

"Architektúra nie je len prácou architektov, potrebuje tiež pevný rámec pravidiel a citlivú politiku plánovania a výstavby. Pokiaľ ide o ocenenie CE ZA AR, bol by som rád, keby podobný formát existoval aj v Rakúsku a Nemecku," povedal.

 

Úloha pre víťazov 

Predseda predstavenstva SKA Iľja Skoček pripomenul, že úlohou ocenenia CE ZA AR je okrem zdôrazňovania kultúrnej hodnoty architektonických diel a podporovania kvality profesionálnych výkonov architektov, najmä kultivovanie verejného povedomia o nutnosti rozvoja kvalitnej architektúry.

 

"Vykonávateľmi tejto úlohy by však nemali byť len architekti, ale aj zástupcovia samospráv a orgány riadiace investičnú činnosť," ozrejmil.

 

img

víťaz FENOMÉN ARCHITEKTÚRY - Prístavba k chalupe/Čachtice

 

V mestách aj obciach 

Riaditeľka Úradu SKA Viera Hanuláková doplnila, že úlohou SKA je rozvíjať spoluprácu so zástupcami miest a obcí tak, aby sa investičný dlh "dobehol" kvalitnými realizáciami obstarávanými formou urbanisticko - architektonických súťaží.

Ocenenia sa odovzdávali pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej, primátora Bratislavy Matúša Valla a starostky mestskej časti Bratislava – Staré mesto Zuzany Aufrichtovej.
 

Víťazi súťaže CE ZA AR 2020:


BYTOVÉ DOMY
Bytový komplex Drotárska / Bratislava
Architekti: Michaela Hantabalová, Juraj Hantabal

 

RODINNÉ DOMY

Letný dom / Vajnory
Architekti: Aleš Šedivec, Tomáš Tokarčík

img

 

FENOMÉNY ARCHITEKTÚRY

Prístavba k chalupe / Čachtice
Architekt: Pavol Paňák

INTERIÉR
Oddelenie odbornej literatúry Mestskej knižnice / Senec
Architekt: Matúš Bišťan

 

img


EXTERIÉR
Korzo Zálesie / Zálesie
Architekti: Vojtech Krumpolec, Peter Derevenec

OBČIANSKE A PRIEMYSELNÉ BUDOVY
#monument majer / Banská Bystrica - Majer
Architekti: Benjamín Brádňanský, Vít Halada, Maroš Greš

 

img


CENA VEREJNOSTI
Lesná sauna / Spišský Hrhov
Architekti: Danica Pišteková, Anna Cséfalvay, Marianna Maczová, Veronika Michalíková

PATRÓN ARCHITEKTÚRY
Mesto Trenčín / Mesto dobrej architektúry



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona