V susednej ČR opäť stúpajú čísla pozitívnych! Premiér Babiš je znepokojený

NETKY.SK • 7 December 2020, 10:43 • 2 min
V susednej ČR opäť stúpajú čísla pozitívnych! Premiér Babiš je znepokojený

České laboratóriá počas nedele odhalili 1 113 nových prípadov nákazy koronavírusom. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz s tým, že oproti predchádzajúcemu týždňu je to omnoho menej. Zároveň však upozorňuje, že sa výrazne menej testuje.

slovakia

left justify in out

Testy a nemocnice 

Každý všedný deň urobia v Česku 20- a 25-tisíc testov, pričom podiel pozitívnych sa pohybuje zhruba na úrovni 20 až 25 %. V nedeľu urobili len 6 319 prvotestov a podiel pozitívnych bol 17 %.

 

img


V nemocniciach v súčasnosti leží 4 179 ľudí s ochorením COVID-19 a 553 z nich je vo vážnom stave. S ochorením už v Česku zomrelo 8 902 ľudí.

 

Rizikové skóre, od ktorého závisí zmena protiepidemických opatrení, sa však zvýšilo na hodnotu 64 a je tak po novom opätovne vo štvrtom stupni systému PES.

 

Babiš je sklamaný 
K tejto skutočnosti sa vo svojom nedeľnom príhovore vyjadril aj premiér Andrej Babiš. "Nemám dobré správy, dnes se vám to fakt nebude páčiť," začal svoje pravidelné vystúpenie, v ktorom zhrnul situáciu v krajine. Poznamenal pritom, že advent je časom pokoja, no Česi pokojní nie sú.

 

img

 

Česi na vianočných trhoch 

Po štvrtkovom uvoľnení opatrení sa podľa neho obrovské množstvo ľudí stretlo na trhoch, na Staromestskom námestí bolo údajne okolo tisíc ľudí a podobné to bolo aj v Brne. Mnohí z nich ignorovali bezpečnostné opatrenia o zhromažďovaní a v stánkoch sa navyše aj predávalo občerstvenie.

 


Epidemiologická situácia sa v Česku opäť zhoršuje. "Systém PES dnes vykázal číslo 64 a reprodukčné číslo je 1,02. A to nie je dobrá správa. A máme stále vysoké čísla nakazených. Ja som dnes opakovane hovoril s ministrom Blatným, ktorý, samozrejme, zajtra na vláde príde s návrhom, ako to vidí ďalej," povedal Babiš s tým, že je to veľké varovanie, aby ľudia dodržiavali bezpečnostné opatrenia.

 

Súčasnú situáciu podľa neho kazia nezodpovední ľudia. "Prosím, nedovoľme to. Skutočne pomôžte všetci. Aby sa nám nestalo, že skutočne za pár dní sa tu vrátime celkovo do štvorky a budú tu obmedzenia a zase budú všetci nadávať, všetci nám budú písať. Tak k tomu prispejte teraz, buďme zodpovední," vyzval a povzdychol si, že už apeloval a prosil a nevie, čo viac by mohol urobiť.

 

img


Na nedodržiavanie opatrení upozornil aj minister vnútra Jan Hamáček. "S hrôzou som sledoval reportáže i správy o tom, ako ľudia nedodržiavajú nariadenia. Dokonca aj tak, že musí polícia opakovane zasahovať na jednom mieste. Nechápem, kde sa v niektorých ľuďoch berie nezodpovednosť a arogancia voči všetkým, ktorých pandémia postihla. Mnoho ľudí, bohužiaľ, prišlo o svojich blízkych, ďalším zasiahol COVID do podnikania," vyjadril sa a dodal, že Česi sa musia začať správať zodpovedne.

 

"Pokiaľ nezačneme, bude nutné zase zatvárať obchody," pohrozil Hamáček.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona