Jozefa Roháča alias Potkana odsúdil maďarský súd na doživotie

NETKY.SK • 31 Marec 2016, 11:30 • 2 min
Jozefa Roháča alias Potkana odsúdil maďarský súd na doživotie

BUDAPEŠŤ - Maďarský súd hlavného mesta dnes v zlúčenom súdnom procese týkajúcom sa bombového útoku na budapeštianskej ulici Aranykéz v roku 1988 a dvoch prípadov vrážd vykonaných v Budapešti v roku 1998 odsúdil hlavného obvineného Slováka Jozefa R. na trest doživotného odňatia slobody.

slovakia

left justify in out

Slováka bude podľa verdiktu prvostupňového súdu možné pustiť na slobodu podmienečne najskôr o 30 rokov. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

 

Tamása Portika odsúdil súd na 13 rokov väzenia, pričom týchto dvoch obvinených oslobodil v niektorých bodoch obžaloby. Attilu F. a ďalšieho občana SR obvineného zo spolupáchateľstva, Ladislava T., súd oslobodil vo všetkých bodoch obžaloby.

 

img

 

Súd uznal Jozefa Roháča za vinného z viacnásobnej úkladnej vraždy a zo zneužitia strelnej zbrane a streliva, preto mu vymeral doživotný trest. Súčasťou verdiktu je aj definitívne vyhostenie Jozefa Roháča z Maďarska. Slovák je podľa súdu zodpovedný za budapeštiansky atentát i za vraždu maďarského podnikateľa Jánosa Fenyőa. V kauze Cinóber sa jeho vina nepreukázala.

 

Súdne trovy vo výške 32 miliónov forintov (101.817 eur) musia uhradiť Jozef Roháč a Tamás Portik. Všetky zúčastnené strany káuz sa proti rozsudkom odvolali.

 

Súd v tomto procese pojednával takmer 50 dní, vypočul stovku svedkov a mnoho expertov z oblastí genetiky, chémie, fyziky, výbušnín, biomechaniky či lekárstva. Senát napokon verdikt založil na vzorkách DNA, záznamoch bezpečnostných kamier a výpovediach niekoľkých spoľahlivých svedkov.

 

Jozefa Roháča zadržali vo februári 2011 na Slovensku na základe európskeho zatykača vydaného v Maďarsku. Od 18. apríla 2011 je vo vyšetrovacej väzbe v Maďarsku. Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici ho odsúdil v stredu na doživotie spolu s bossom gangu sýkorovcov Róbertom Lališom a Ivanom Cupperom. Ten ako jediný prišiel na vyhlásenie verdiktu. Rozsudok nie je ešte právoplatný. Obžaloba mužov obvinila zo šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999 - Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara a zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies