V Sudáne v zlatej bani zahynulo vyše 60 baníkov

NETKY.SK • 2 Máj 2013, 16:27 • 2 min
V Sudáne v zlatej bani zahynulo vyše 60 baníkov

CHARTÚM - Viac ako 60 baníkov prišlo o život pri závale v bani na zlato v nepokojnom západosudánskom regióne Dárfúr. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu miestnej polície.

slovakia

left justify in out

K tragédii došlo v oblasti Džebel Amir v štáte Severný Darfúr ešte v pondelok, správa o nej však dorazila do sudánskej metropoly Chartúm až dnes. Záchranári sa pokúšali prekopať do zavalenej šachty as-Sirajf, čo sa im však nepodarilo. Pre riziko ďalšieho závalu totiž nemohli používať ťažkú techniku, ale len tradičné ručné nástroje.

Sudán v súčasnosti zažíva boom ťažby zlata, na ktorého dobývaní pracuje zhruba pol milióna baníkov. Africká krajina vlani zarobila na vývoze žltého kovu zhruba 2,5 miliardy dolárov. Baňu as-Sirajf museli začiatkom tohto roku nakrátko uzavrieť po krvavých zrážkach miestnych kmeňov vyvolaných spormi o ťažbu zlata. Opakované boje si vyžiadali vyše 150 životov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies