V Sudáne sa začali prezidentské voľby, v ktorých sa opäť čaká víťazstvo Bašíra

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 09:52 • 2 min
V Sudáne sa začali prezidentské voľby, v ktorých sa opäť čaká víťazstvo Bašíra

CHARTÚM - V africkom Sudáne sa dnes začalo hlasovanie v prezidentských voľbách, v ktorých sa očakáva víťazstvo úradujúceho prezidenta Umara Bašíra - jedinej hlavy štátu, na ktorú vydal zatykač Medzinárodný trestný tribunál. Stalo sa tak za vojnové zločiny, genocídu a zločiny proti ľudskosti spáchané v západosudánskej provincii Dárfúr.

slovakia

left justify in out

Hlasovanie v prezidentských voľbách sa začalo dnes o 08.00 h miestneho času. Ako konštatovala agentúra AP, v okolí volebných miestností v Chartúme hliadkovala polícia. Voliči však neprejavovali veľký záujem o hlasovanie.

 

Opozičné strany voľby bojkotujú a ako dôvod uvádzajú nerešpektovanie slobody slova a upierania práva na zhromažďovanie. Bojkot opozície zahŕňa aj neúčasť jej kandidátov na voľbách do legislatívnej rady - parlamentu.

 

Bašír vedie Sudán nepretržite už 25 rokov a sám seba označuje za pilier stability. AP pripomína, že prežil aj povstania tzv. arabskej jari v roku 2011. Právo voliť má v Sudáne asi 13 miliónov občanov. Výsledky prezidentských volieb sa očakávajú 27. apríla.

 

V roku 1989 uskutočnil Bašír prevrat a dostal sa do čela štátu i vlády. V roku 1996 založil islamistickú politickú stranu Národný kongres (NC), na ktorej čele stojí doteraz. OSN a USA uvalili v 90. rokoch na Sudán rozsiahle sankcie za podporu medzinárodného terorizmu; sídlil tam aj vtedy najhľadanejší medzinárodný terorista Usáma bin Ládin. Väčšinu sankcií proti Sudánu po roku 2001 zrušili.

 

Bašírovi sa v januári roku 2005 podarilo ukončiť najdlhšiu občiansku vojnu na africkom kontinente, keď podpísal s juhosudánskymi povstalcami zo Sudánskej ľudovej oslobodzovacej armády mierovú zmluvu. Vojna v Sudáne vypukla v roku 1983 a o život v nej prišli asi dva milióny ľudí.

 

Spomínaný konflikt v Dárfúre vypukol vo februári roku 2003. Boje medzi vládnymi vojakmi a povstaleckými skupinami si podľa OSN vyžiadal viac ako 300.000 obetí. Chartúm tvrdí, že mŕtvych je približne 10.000. Z obavy o život už túto oblasť opustili státisíce ľudí.

 

Okrem konfliktu v Dárfúre sa na území Sudánu odohráva aj viacero ďalších lokálnych konfliktov, napríklad v odštiepeneckých štátoch Modrý Níl a Južný Kordofán. Krajina je opakovane terčom kritiky za sústavné porušovanie ľudských práv: mučenie, popravy, znásilňovanie a obchodovanie s deťmi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona