V súčasnosti 805 miliónov ľudí trpí chronickým hladom

NETKY.SK • 15 Október 2015, 14:21 • 2 min
V súčasnosti 805 miliónov ľudí trpí chronickým hladom

NEW YORK - Oficiálna slávnosť, ktorou sa začne Svetový deň výživy v roku 2015, bude zároveň oslavou 70. výročia založenia Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

slovakia

left justify in out

Oslavy Svetového dňa výživy sa uskutočnia 16. októbra v Miláne v rámci Svetovej výstavy EXPO 2015. Tá sa koná od 1. mája do 31. októbra 2015 za účasti 145 krajín vrátane Slovenska s ústredným mottom: "Uživiť planétu, energia pre život".

 

Ako uvádza FAO na svojej internetovej stránke, na slávnostnom otvorení Svetového dňa výživy na EXPO 2015 v Miláne očakávajú generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna aj generálneho riaditeľa FAO Josého Graziana da Silva.

 

Oslavy Svetového dňa výživy majú byť aj signálom mladým ľuďom, aby prijali výzvu a zapojili sa do akcií na trvalé odstránenie hladu a chudoby vo svete do 15 rokov. Dokument Milánska charta vyzýva ľudí, aby sa angažovali v boji proti nedostatočnej výžive, podvýžive, plytvaniu s potravinami, ale aj za rovnaký prístup k prírodným bohatstvám a pracovali v oblasti trvalo udržateľného rozvoja.

 

Mestský pakt, ktorým sa primátori a starostovia miest na celom svete zaviažu koordinovať svoje politiky v oblasti výživy, predstavuje ďalší významný dokument v tejto oblasti. Má byť taktiež predstavený na slávnostnom otvorení Svetového dňa výživy, známeho aj pod názvom Svetový deň potravín.

 

Svetový deň výživy sa pripomína vo vyše 150 krajinách sveta. Termín tohto svetového dňa - 16. október - odkazuje na založenie FAO v roku 1945 v kanadskom Québecu. Vtedy išlo o prvé zasadnutie konferencie, na ktorej sa účastníci rozhodli založiť FAO ako špecializovanú inštitúciu OSN. V roku 1951 sa jej sídlo presťahovalo z Washingtonu do hlavného mesta Talianska - Ríma.

 

Prvý Svetový deň potravín bol 16. októbra 1981. FAO je hlavným orgánom OSN pre otázky rozvoja poľnohospodárskych oblastí. Svojimi aktivitami sa usiluje znižovať a zmierňovať chudobu a hlad vo svete. Napriek určitému pokroku dosiahnutému za minulé dve desaťročia v súčasnosti stále 805 miliónov ľudí trpí chronickým hladom. Podľa odhadov asi 161 miliónov detí do piatich rokov trpí na chronickú podvýživu, takmer 99 miliónov detí nemá dostatočnú hmotnosť.

 

Poslaním FAO je pomáhať svojím členským štátom v činnosti tak, aby ich občania mali prístup k dostatočnému množstvu kvalitnej stravy. Ide o medzivládnu organizácia, má 194 členských štátov, dvoch pridružených členov a členskú organizáciu - Európsku úniu.

 

Na 16. októbra pripadá aj Svetový deň chleba. Prakticky všade na svete sa chlieb chápe ako základná a súčasne aj ako symbolická potravina. Chlieb sprevádza človeka od vzniku prvých civilizácií a aj dnes mu náleží dôstojné miesto na stole. Patrí nielen medzi základné potraviny, ale v mnohých kútoch sveta aj k najdôležitejšej zložke stravy. Preto sa považuje za synonymum života, bezpečia a dostatku. Biely či čierny chlieb zabezpečuje výživu, poskytuje proteíny, vitamíny, stopové prvky.

 

Medzinárodný zväz pekárov v úsilí o pozdvihnutie povedomia verejnosti o výživových a zdraviu prospešných stránkach tejto potraviny založil v roku 2002 Svetový deň chleba s tým, že sa bude konať 16. októbra. Tento deň má zároveň upozorniť na celý proces výroby - od zasiatia obilia cez prácu pekára až po nákup voňavého produktu. V mnohých štátoch okolo 16. októbra pekárske zväzy či cechy organizujú osobitné akcie zamerané na poznanie problematiky tohto remesla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies