V súboji o post prezidenta vedie Obama o dve percentá pred Romneym

NETKY.SK • 6 November 2012, 07:38 • 2 min
V súboji o post prezidenta vedie Obama o dve percentá pred Romneym

V súboji o post prezidenta vedie Obama o dve percentá pred Romneym - Politika Obamu podporuje 48 percent a Romneyho 46 percent z opýtaných 4725 voličov v celých USA, ktorí plánujú ísť v utorok hlasovať. V tesnom súboji o Biely dom vedie americký prezident

slovakia

left justify in out

img

Obamu podporuje 48 percent a Romneyho 46 percent z opýtaných 4725 voličov v celých USA, ktorí plánujú ísť v utorok hlasovať.

V tesnom súboji o Biely dom vedie americký prezident Barack Obama o dve percentá pred republikánskym vyzývateľom Mittom Romneym. Vyplýva to z výsledkov priebežného prieskumu agentúry Reuters a inštitútu Ipsos, zverejnených dnes - deň pred voľbami.

Demokrata Obamu podporuje 48 percent a republikána Romneyho, bývalého guvernéra štátu Massachusetts, 46 percent z opýtaných 4725 voličov v celých USA, ktorí plánujú ísť v utorok hlasovať.

Nedeľňajšie výsledky rovnakého prieskumu, založené na odpovediach z posledných niekoľkých dní, ukazovali rozdiel medzi oboma kandidátmi o jedno percento.

Aj dvojpercentný rozdiel je však v rámci možnej odchýlky prieskumu, ktorá predstavuje 3,4 percenta, konštatovala agentúra Reuters.

Obama a Romney dnes finišovali predvolebnú kampaň vystúpeniami v kľúčových štátoch s cieľom vyburcovať svojich stúpencov k účasti na voľbách, no tiež nakloniť nerozhodnutých voličov na svoju stranu.

Obama mierne vedie v rozhodujúcich štátoch

Súboj o Biely dom medzi Obamom a jeho republikánskym vyzývateľom Romneyom je napínavý v štyroch dôležitých štátoch, ktoré môžu rozhodnúť od výsledku dnešných volieb. Vyplýva to z výsledkov prieskumu agentúry Reuters a inštitútu Ipsos, ktoré zverejnili v predvečer hlasovania.

Obama si podľa prieskumu udržal štvorpercentný náskok v štáte Ohio a menšie náskoky vo Virgínii a Colorade, pokým Romney viedol o jedno percento na Floride.

V pravdepodobne najdôležitejšom Ohiu podporilo Obamu 50 percent a Romneyho 46 percent voličov, ktorí plánujú ísť hlasovať. V nedeľu viedol Obama so 48 k 44 percentám.

Vo Virgínii mal Obama v pondelok predstih 48 percent pred Romneyho 46 percentami, v Colorade bol pomer v prospech súčasného prezidenta 48 percent k 47 percentám.

Na Floride mierne viedol Romney s podporou 48 percent tzv. pravdepodobných voličov, pred 47 percentami pre Obamu.

V celých USA viedol Obama s náskokom 48 percent voči Romneyho 46 percentám. Všetky výsledky sa však pohybovali v rámci možnej odchýlky prieskumu, ktorá predstavovala 3,4 percenta, konštatovala agentúra Reuters.

Systém prezidentských volieb a celkový priebeh prieskumov naznačuje, že Obama by mohol byť na dobrej ceste k opätovnému zvoleniu, sčasti pre náskok v Ohiu, uviedla predstaviteľka Ipsos Julia Clarková.

Víťazstvo v prezidentských voľbách v USA totiž nie je výsledkom počtu získaných hlasov voličov, ale dosiahnutím 270 hlasov v zbore voliteľov. Každý štát má pridelený určitý počet voliteľov na základe počtu svojich obyvateľov.

"Obama potrebuje len pár týchto nerozhodnutých štátov a údaje naznačujú, že zvíťazí v jednom alebo dvoch z nich," povedala Clarková.


Obama a Romney sa v závere kampane sústredili na nerozhodnuté štáty

Len niekoľko hodín pred otvorením volebných miestností v USA americký prezident Barack Obama a jeho vyzývateľ Mitt Romney naďalej intenzívne bojovali o hlasy voličov.

Obama mal v pondelok večer po vystúpeniach v štátoch Wisconsin a Ohio naplánovaný posledný veľký míting v Iowe. Následne sa vráti do domovského Chicaga, kde bude čakať na výsledky dnešných volieb, oznámil jeho volebný tím. Prieskumy mu deň pred hlasovaním pripisovali veľmi tesný náskok.

Romney mal po zastávkach na Floride, vo Virgínii a Ohiu večer na pláne finále v štáte New Hampshire. Republikánsky kandidát však chce oslovovať voličov aj počas dňa volieb, keď do svojho programu neplánovane pridal cestu do Pensylvánie a Ohia.

Uchádzači o post šéfa Bieleho domu tak navštevovali - ako už v uplynulých týždňoch - len tzv. bojiskové štáty, v ktorých nemá jasnú prevahu jeden ani druhý tábor a ktoré by mohli rozhodnúť o víťazovi.

Obaja deň pred voľbami tiež znova stavili na príťažlivosť hviezd. Obamu prišli do Ohia podporiť rocker Bruce Springsteen a rapper Jay-Z; Romney pozval na míting do New Hampshire speváka Kid Rocka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona