V štruktúrach EÚ pracuje približne 650 Slovákov

NETKY.SK • 11 Február 2016, 15:21 • 2 min
V štruktúrach EÚ pracuje približne 650 Slovákov

BRATISLAVA - V štruktúrach Európskej únie pracuje približne 650 slovenských občanov. Ako sa uvádza vo výročnej správe o členstve SR v EÚ, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní, na úrovni personálneho zastúpenia SR v európskych inštitúciách nedochádza k výrazným zmenám.

slovakia

left justify in out

Materiál pripomína, že Slováci v EÚ pracujú ako poslanci európskeho parlamentu, národní nominanti, vyslaní zástupcovia, euroúradníci a účastníci stáží. V Európskej komisii pritom pracuje 337 Slovákov, v Európskom parlamente 173, na Generálnom sekretariáte Rady 81, vo Výbore regiónov 16. V rámci Európskej služby pre vonkajšiu činnosť pôsobí 18 občanov SR. Spomedzi generálnych riaditeľstiev Komisie najviac Slovákov pracuje ako prekladateľov (79), tlmočníkov je 14.


Materiál tiež konštatuje, že obsadzovanie pozícií stredného a vyššieho manažmentu v EK Slovenskom je v porovnaní s krajinami, s ktorými sme vstupovali do EÚ, pri zohľadnení podielu počtu obyvateľov porovnateľné a uspokojivé. Na týchto pozíciách pracuje v Komisii 42 Slovákov.

 

"Pri porovnaní obsadenia týchto pozícií s podobne veľkými členskými krajinami ako Fínsko, Dánsko či Írsko stále pretrváva viditeľný rozdiel zapríčinený hlavne dĺžkou členstva v EÚ," uvádza sa v materiáli. Pre EK pracuje napríklad 66 občanov ČR, 83 Maďarov, 140 Poliakov, 33 Bulharov či 58 Rumunov. Fínov v Komisii pracuje 274, Dánov 185 a Írov 179



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona