V stredu si pripomíname slovenského svätca Gorazda

NETKY.SK • 25 Júl 2016, 12:11 • 2 min
V stredu si pripomíname slovenského svätca Gorazda

BRATISLAVA – Slovenského svätca, svätého Gorazda, si v stredu pripomenú v gréckokatolíckom Katedrálnom chráme Povýšenia vznešeného a životodarného Kríža v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Najpravdepodobnejším rodiskom sv. Gorazda je obec Močenok. Podujatie sa začne o 17:00 svätou liturgiou, po ktorej budú nasledovať príhovory a hudobno-poetická kompozícia na chválu a slávu svätému Gorazdovi.

 

Sv. Gorazd bol žiakom svätých Cyrila a Metoda. Za kňaza ho vysvätil biskup Formozus v Ríme v roku 868. Gorazda si za svojho nástupcu na biskupskom stolci pred svojou smrťou vybral svätý Metod. Z Veľkej Moravy musel neskôr utiecť do zahraničia. Historické pramene sa však rozchádzajú v určení miesta jeho ďalšieho pôsobiska. Je možné, že pôsobil v Čechách, Poľsku alebo v Bulharsku. Práve v Bulharsku je jeho pamiatka osobitne živá. Liturgická spomienka sv. Gorazda a spoločníkov sa podľa kalendára katolíckej cirkvi na Slovensku slávi 27. júla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies