V stredu sa budú ministri zaoberať návrhom rozpočtu na budúci rok

NETKY.SK • 6 Október 2010, 07:29 • 2 min
V stredu sa budú ministri zaoberať návrhom rozpočtu na budúci rok

V stredu sa budú ministri zaoberať návrhom rozpočtu na budúci rok

slovakia

left justify in out

img

Návrh zákona o štátnom rozpočte na budúci rok a rozpočtu verejnej správy na roky 2011 až 2013 je hlavným bodom stredajšieho (6.10.) rokovania vlády. Do Národnej rady (NR) SR musí kabinet rozpočet predložiť do 15. októbra.
      Podľa návrhu, o ktorom majú v stredu rokovať ministri, dosiahnu celkové príjmy štátneho rozpočtu v budúcom roku 13,092 miliardy eur a výdavky 16,916 miliardy eur. Výsledkom by mal byť deficit hospodárenia štátu na úrovni 3,823 miliardy eur.
      Celkový deficit verejnej správy by sa mal v budúcom roku znížiť z tohtoročných 5,109 miliardy eur na 3,439 miliardy eur, a to pri príjmoch 23,308 miliardy eur a výdavkoch 26,747 miliardy eur. Schodok verejných financií by tak mal postupne klesať z tohtoročných 7,8 % hrubého domáceho produktu (HDP) na 4,9 % v budúcom roku a 3,8 % v roku 2012. V roku 2013 by sa mal už dostať na úroveň 2,9 % HDP, teda pod 3-% hranicu stanovenú európskymi rozpočtovými pravidlami.
      "Faktom je, že tento návrh rozpočtu v sebe nesie značné neistoty," pripúšťa v návrhu rezort financií. Tie sú spôsobené výraznými rizikami pri predpokladoch vývoja svetovej ekonomiky, skutočnou výškou deficitu v tomto roku, ako aj dopadom viacerých ozdravných opatrení na príjmy a výdavky verejných financií.
      V snahe znížiť tohtoročný takmer 8-% deficit na 4,9 % v budúcom roku pripravila vláda balík konsolidačných opatrení v celkovej sume 1,75 miliardy eur. Získať ich chce úsporou výdavkov v objeme viac ako 980 miliónov eur a zvýšením príjmov na úrovni 770 miliónov eur.
      Okrem rozpočtu verejnej správy je do programu rokovania vlády zaradený aj návrh rozpočtu Sociálnej poisťovne, Exportno-importnej banky, Slovenského pozemkového fondu či Fondu národného majetku. Ministri by mali rokovať aj o návrhu na zvýšenie minimálnej mzdy a odvode do Národného jadrového fondu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona