V stredu oficiálne odvolajú Nagya z funkcie splnomocnenca

NETKY.SK • 11 Jún 2013, 10:13 • 2 min
V stredu oficiálne odvolajú Nagya z funkcie splnomocnenca

BRATISLAVA - Vláda by mala na stredajšom rokovaní definitívne rozhodnúť o odvolaní Lászlóa Nagya z postu splnomocnenca pre národnostné menšiny. Nagy minulú stredu požiadal listom premiéra Roberta Fica o uvoľnenie z funkcie po tom, ako ho k abdikácii vyzvalo predsedníctvo strany Most-Híd.

slovakia

left justify in out

Dôvodom výzvy bola skutočnosť, že vládny Smer-SD v parlamente nepodporil novelu zákona o používaní jazykov národnostných menšín, ktorou chceli poslanci za stranu Most-Híd odstrániť nesúlad zákona o jazykoch menšín a zákona o dráhach. Súčasťou návrhu na odvolanie Nagya je aj dodatok štatútu splnomocnenca, podľa ktorej by mohol činnosť tohto úradu riadiť, usmerňovať a kontrolovať nielen splnomocnenec, ale aj osoba poverená vedúcim Úradu vlády Slovenskej republiky. Ten vydáva aj organizačný poriadok úradu, ktorý určuje vnútornú organizačnú štruktúru úradu, funkcie, činnosť a rozsah úloh jednotlivých organizačných zložiek. Podľa ďalšej navrhovanej zmeny by vydávanie tohto poriadku už nemalo byť podmienené návrhom splnomocnenca.

Premiér Robert Fico minulú stredu konštatoval, že ak splnomocnenec vlády pre národnostné menšiny László Nagy odstúpi z funkcie, ako ho vyzvala strana Most-Híd, vláda to bude akceptovať a nájde za neho náhradu. "Zoberieme na vedomie, ak pán Nagy takéto rozhodnutie prijme a nájdeme kvalitného človeka, ktorý okamžite nastúpi," povedal premiér Robert Fico na tlačovej besede po rokovaní vlády. Fico vtedy reagoval na spomínanú výzvu predsedníctva Mosta-Híd. "Keď to nechcú oni, dáme tam iného človeka," dodal. 

Podľa premiéra šéf Mosta-Híd Béla Bugár vedie vojnu so Stranou maďarskej komunity (SMK). "Prosím pána Bugára aj SMK, nech ma nevťahujú do ich bratovražedných súbojov," povedal Fico s tým, že niekomu prekáža, že medzi vládou a národnostnými menšinami je pokoj, rovnako ako vo vzťahoch medzi Slovenskou republikou a Maďarskom. "Za každú cenu chce niekto konflikt," vyjadril sa premiér. Bugára sa pýta, prečo nebol v parlamente aktívny, keď počas minulej vlády bol podpredsedom pre národnostné menšiny Rudolf Chmel z Mosta. "Prečo zrazu od nás chce, aby sme robili niečo, čo mohli bez ťažkostí robiť v rokoch 2010 až 2012?" pýtal sa Fico. Šéf kabinetu tvrdil, že jeho vláda neprijala ani nezrušila žiaden zákon, ktorý by narušil status quo vo vzťahu k národnostným menšinám, ako ich prebrali od vlády Ivety Radičovej. 

Ak by parlament schválil novelu zákona o používaní jazykov národnostných menšín, železničné stanice a zastávky by sa mohli označovať dodatkovými tabuľami v jazyku národnostných menšín. "Nemôže vykonávať túto funkciu, lebo na jednej strane je deklarované, že splnomocnenec má určité právomoci, na druhej strane, keď rokoval približne deväť mesiacov aj so železnicami, aj so štátnymi tajomníkmi na ministerstve dopravy, je výsledok taký, že poslanci neumožnili tento výsledok uviesť do života. Nemá význam, aby takúto funkciu zastával," konštatoval pred týždňom Bugár. Nagyovi sa poďakoval za prácu odvedenú v úrade, ktorú podľa jeho slov vykonával dobre. "My sme týmto krokom, že sme navrhli splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny, chceli vytvoriť pozitívny precedens, ako by to mohlo fungovať aj v budúcnosti. Teraz sa to nepodarilo, ale to neznamená, že sa vzdáme cesty spolupráce," vysvetlil Bugár. Most-Híd podľa neho bude naďalej hľadať partnerov a riešenia, aby veci, ktoré sa v rámci status quo môžu uplatňovať, sa aj uvádzali do života. "Vidíme, že tu to nefungovalo a je to zodpovednosť Smeru," uzavrel Bugár. 

Nagy sa už pri svojom nástupe do funkcie pred rokom vyslovil, že otázka železničných značení bude skúškou pre jeho úrad. Keďže kompetentným orgánom pre používanie menšinových jazykov je Úrad vlády SR, predložil návrh novely vedúcemu úradu Igorovi Federičovi a požiadal ho, aby ho predložil na rokovanie vlády. Návrh predložil Nagy aj ministrovi dopravy Jánovi Počiatkovi. Zástupcovia ministerstva informovali úrad splnomocnenca, že nemajú výhrady proti novelizácii príslušných právnych predpisov, avšak nie cez novelu zákona o dráhach. 

Označovanie obcí v jazyku menšín prichádza do úvahy v obciach, ktoré spĺňajú podmienky dvojjazyčného statusu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona