V stredu o pravidlách vyberania poplatkov od pacientov

NETKY.SK • 4 November 2014, 16:17 • 2 min
V stredu o pravidlách vyberania poplatkov od pacientov

BRATISLAVA - Vláda by mala v stredu rokovať o návrhu novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zdravotníctva SR plánuje novelou zákona zaviesť jednoznačné pravidlá vyberania poplatkov od pacientov. Poplatok za prednostné ošetrenie môže podľa navrhovanej novely zákona poskytovateľ vybrať od pacienta len vtedy, ak ho objedná do desiatich pracovných dní. Zdravotné výkony poskytované pri liečbe choroby uvedenej v zozname chorôb a služieb súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, pri ktorých môže poskytovateľ požadovať úhradu, má schvaľovať príslušný vyšší územný celok. Poskytovateľ ústavnej zdravotnej starostlivosti bude môcť požadovať od poistenca úhradu za nadštandardný pobyt len v prípade, ak poistenec o nadštandardný pobyt písomne požiadal.


Ministri by sa mali v stredu zaoberať aj návrhom Energetickej politiky Slovenska. Materiál definuje hlavné ciele a priority energetického sektora do roku 2035 s výhľadom na rok 2050. Energetická politika (EP) napríklad počíta s výstavbou novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Okrem výstavby tohto energetického zdroja počíta aj s projektom vodnej elektrárne Sereď a s výstavbou prečerpávacej vodnej elektrárne Ipeľ. Podľa návrhu EP elektrická energia vyrobená z obnoviteľných zdrojov energií by sa po roku 2020 už nemala podporovať vyššími výkupnými cenami. Ministerstvo hospodárstva zahrnulo do EP aj projekt ropovodného prepojenia medzi Bratislavou a rakúskym Schwechatom. Ropovod Bratislava-Schwechat Pipeline má prepájať ropovodný systém Družba s rafinériou Schwechat pri Viedni. Kabinet by mal prerokovať aj návrh Dohody medzi vládou SR a vládou Ruskej federácie o spolupráci v oblasti dlhodobých dodávok ropy z Ruskej federácie do Slovenskej republiky a tranzitu ruskej ropy cez územie Slovenskej republiky. 


Šéf rezortu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek by mal na rokovanie kabinetu predložiť koncepciu podpory pre malých, mladých a rodinných farmárov. Koncepciou sa majú vytvoriť priaznivejšie podmienky pre podnikanie v poľnohospodárstve pre mladých, malých a rodinných farmárov. Súčasne tým chce rezort riešiť generačnú výmenu v poľnohospodárstve a podporiť zamestnanosť na slovenskom vidieku, kde je poľnohospodárstvo jedným z rozhodujúcich odvetví tvorby pracovných príležitostí. 

 

Súčasťou stredajšieho rokovania vlády má byť aj návrh nového zákona o poisťovníctve. Zákonom sa má do slovenského právneho poriadku prevziať eurosmernica o začatí a vykonávaní poistenia a zaistenia. Cieľom implementácie smernice Solventnosť II je zavedenie nového ekonomického režimu solventnosti platného pre poisťovne a zaisťovne založenom na dôslednej kvantifikácii jednotlivých rizík, ktorým sú poisťovne a zaisťovne vystavené. Vláda by mala rokovať aj o návrhu novely zákona o reklame, ako aj o návrhu na novelizáciu zákona o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies