V stredu čakajú poslancov dve mimoriadne schôdze

NETKY.SK • 12 Apríl 2015, 13:03 • 2 min
V stredu čakajú poslancov dve mimoriadne schôdze

BRATISLAVA - Dve mimoriadne schôdze na jeden deň naraz zvolal predseda parlamentu Peter Pellegrini. V stredu 15. apríla tak poslanci budú najprv od 9:00 odvolávať ministra zdravotníctva Viliama Čisláka.

slovakia

left justify in out

Opozícia chce šéfa rezortu zdravotníctva po piatich mesiacoch vo funkcii odvolať, pretože podľa nezaradeného poslanca Daniela Lipšica čistí kauzy svojej predchodkyne Zuzany Zvolenskej. Napriek prísľubu nevymenil v piešťanskej nemocnici členov správnej rady tak, aby v nich za štát sedeli aj zástupcovia samospráv a tretieho sektora. Lipšic tiež ministrovi vyčíta, že táto správna rada má nezákonne štyroch členov a tento stav doteraz nenapravil. Poslanec Igor Matovič (OĽaNO) upozorňuje, že slovenské zdravotníctvo trpí rakovinou korupcie a na čele rezortu potrebuje statočného človeka, ktorý sa tomu postaví.


O 13:00 odštartuje schôdza k reštrukturalizáciám. Pôvodne plánovali mimoriadnu schôdzu k reštrukturalizácii Váhostavu zvolať opozičné strany, predbehol ich predseda parlamentu, ktorý zvolal zasadnutie z vlastnej iniciatívy. Pellegrini súčasnú právnu úpravu, počas ktorej sa uskutočnilo viac ako 530 reštrukturalizácií, považuje za nedostatočnú, negarantujúcu rovnocenné postavenie jednotlivých typov veriteľov, pričom dostáva do nepriaznivej situácie najzraniteľnejších živnostníkov. Predseda parlamentu očakáva, že Národná rada SR prijme uznesenia, ktorými zaviaže jednotlivých ministrov, aby urýchlene pripravili vo svojich oblastiach také úpravy, ktoré by mohli celý proces stabilizovať. Opozícia sa však na vládu nespolieha a pripravila viacero vlastných návrhov, ktoré na schôdzi plánuje predložiť.


Opozícii sa nepáči, že Smer chce termínom zvolania schôdzí na jeden deň prekryť problémy svojho vládnutia. „Obe témy sú háklivé pre Smer-SD, keďže problém Váhostav ani zdravotníctva neriešili dlhodobo,“ povedal podpredseda strany Most-Híd László Solymos s tým, že pre Smer-SD je jednoduchšie takto zbagatelizovať obe témy, že ich vtesná do niekoľkých hodín. Solymos si myslí, že za štyri hodiny sa schôdza o Čislákovi neskončí. Preto Most-Híd bude v stredu ráno navrhovať, aby sa rokovalo o odvolávaní ministra až do konca a až potom sa začala druhá schôdza. „Časový priestor, aby sme mohli dostatočne dlho rokovať, bol. Predseda parlamentu nebol viazaný žiadnym termínom,“ zdôraznil Solymos.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona