V stredu bude v Španielsku generálny štrajk

NETKY.SK • 27 September 2010, 11:26 • 2 min
V stredu bude v Španielsku generálny štrajk

V stredu bude v Španielsku generálny štrajk

slovakia

left justify in out

img

Ministerstvo zahraničných vecí upozorňuje občanov na generálny štrajk, ktorý bude v stredu v Španielsku. Z tohto dôvodu budú služby v krajine obmedzené na minimum. V doprave je naplánovaná len pätina medzinárodných letov, vnútroštátne lety medzi hlavnými španielskymi letiskami budú obmedzené na desať percent. V železničnej doprave má byť k dispozícii 30 percent miestnych vlakových spojov v čase od 6:00 do 9:00, po zvyšok dňa to bude 25 percent miestnych vlakov. Rýchlostné vlaky budú obmedzené na 20 percent pri vzdialenostiach nad 500 kilometrov. S obmedzeniami však treba počítať vo všetkých oblastiach verejného života.

Generálny štrajk má byť v Španielsku najväčším za posledných osem rokov. Odbory vyjdú v stredu 29. septembra do ulíc na protest proti čerstvo prijatej reforme pracovného trhu, ktorá má znížiť vysokú nezamestnanosť a oživiť ekonomiku. Zatiaľ nie je jasné, koľko zamestnancov sa do neho zapojí. Oba hlavné odborové zväzy oficiálne reprezentujú dva milióny pracovníkov. Odborom sa nepáčia plány premiéra Josého Luisa Zapatera na rozpočtové škrty. Dotknúť by sa mali predovšetkým zamestnancov verejného sektora, ktorým klesnú platy o päť percent. Vláda chce tiež zvýšiť vek odchodu do dôchodku z terajších 65 až na 67 rokov. Medzinárodný menový fond uviedol, že reforma pracovného trhu je "absolútne rozhodujúca" pre zníženie nezamestnanosti, ktorá v Španielsku dosiahla 20 percent a vyústila do obrovského verejného dlhu.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona