V stredu bude v Bratislave demonštrácia na podporu Hedvigy

NETKY.SK • 29 Apríl 2014, 13:42 • 2 min
V stredu bude v Bratislave demonštrácia na podporu Hedvigy

BRATISLAVA - Na podporu Hedvigy Malinovej Žákovej bude v stredu 30. apríla v Bratislave pred ministerstvom spravodlivosti demonštrácia. Jej organizátorom je Okrúhly stôl Maďarov na Slovensku, informoval o tom na tlačovej konferencii v Bratislave hovorca organizácie Géza Tokár.

slovakia

left justify in out

Protest sa začne v stredu o 18:00 pred rezortom spravodlivosti, neskôr sa presunie pred budovu Slovenského národného divadla na Hviezdoslavovom námestí. Tam budú v tom čase oslavy 10. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie.

 

"Žiadame, aby Hedvige štátne orgány zabezpečili skutočnú spravodlivosť," vyhlásil Tokár. Ako dodal, tento prípad sedem rokov traumatizuje spoločnosť a autority neprejavili skutočný záujem o vyšetrenie udalosti. Podľa jeho slov je Malinová Žáková obeťou bezdôvodnej a zlomyseľnej šikany úradov a celá kauza vyvoláva pochybnosti o tom, či žijeme v právnom štáte. Hlavným mottom demonštrácie je slogan "Dnes Hedviga, zajtra ty? Spravodlivosť pre všetkých!" Podľa organizátorov má akcia poukázať aj na iné prípady porušovania práv občanov, ako je napríklad zásah polície proti Rómom v Moldave nad Bodvou či stíhanie novinárky Jany Teleki. 

 

Na proteste vystúpia s krátkymi prejavmi viacerí ľudia. Jeden prednesie programová riaditeľka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk, list verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej prečíta ústavný právnik Peter Kresák. Profesor Miroslav Kusý bude reprezentovať Helsinský výbor pre ľudské práva na Slovensku a účastníkom sa prihovorí aj novinár Eugen Korda, ktorý sa kauze venoval. Demonštrácia sa skončí pred historickou budovou SND, kde demonštranti predvedú svoje vystúpenia. Ich cieľom bude naznačiť, že hoci je krajina už 10 rokov členom Európskej únie, úroveň jej justície je ďaleko za štandardom. 

 

Protest podporuje aj Občianska konzervatívna strana (OKS). Tá považuje postup orgánov činných v trestnom konaní v prípade Hedvigy Malinovej Žákovej za hanebné šikanovanie ešte donedávna našej spoluobčianky a za zneužívanie polície a prokuratúry na politické ciele strany Smer-SD, agentúru SITA o tom informoval predseda OKS Ondrej Dostál. "Spor o Hedvigu nie je slovensko-maďarským etnickým konfliktom, ale sporom o slušné Slovensko," vyhlásil. 

 

Na protest, ktorý bude v stredu na Župnom námestí v Bratislave, je pripravená aj bratislavská polícia. Ako pre agentúru SITA uviedol bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff, tak ako aj pri iných verejných zhromaždeniach aj v tomto prípade budú policajti postupovať v súlade so zákonom. "V prípade potreby bude polícia pripravená zabezpečiť verejný poriadok, ochranu života, zdravia a majetku občanov, ako aj zaistiť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky," doplnil. 

 

Organizátor protestu, Okrúhly stôl Maďarov na Slovensku, je neformálna záujmová organizácia, ktorá združuje maďarské občianske združenia a spoločenské organizácie, napríklad Csemadok alebo Zväz maďarských rodičov na Slovensku. Protest podporia aj členovia Mosta-Híd a Strany maďarskej komunity. Podľa Tokára Malinová Žáková o proteste vie, pretože s ňou komunikujú. Nevedel však povedať, či sa na ňom zúčastní. 

 

Kauza Hedvigy Malinovej Žákovej sa začala v auguste 2006, keď ju podľa jej slov v Nitre fyzicky napadli dvaja neznámi muži. Polícia ale 11. septembra 2006 zastavila vyšetrovanie s tým, že skutok sa nestal. Deň nato ju predseda vlády Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák na tlačovej konferencii obvinili, že si celú vec vymyslela. Vyšetrovateľ následne začal trestné stíhanie vo veci prečinu krivej výpovede a krivej prísahy. Malinová Žáková sa v novembri 2007 obrátila na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Neskôr sa však dohodla s vládou Ivety Radičovej a štát sa jej ospravedlnil. Prokurátor generálnej prokuratúry ju však 2. apríla 2014 obžaloval z krivej výpovede a krivého svedectva. Žalobou sa zaoberá okresný súd v Nitre. Malinová Žáková sa medzitým presťahovala do Maďarska a prijala maďarské občianstvo. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona