V stredu bude pokračovať proces s Kočnerovými motákmi

NETKY.SK • 26 Október 2021, 15:46 • 2 min
V stredu bude pokračovať proces s Kočnerovými motákmi

BRATISLAVA - Proces s Kočnerovými motákmi pokračuje. Podľa vyjadrenia predsedu senátu na pojednávaní v stredu je naplánovaný výsluch jedného svedka. Nie je vylúčený ani prípadný výsluch Mariana Kočnera.

slovakia

left justify in out

img

 

Pred Okresným súdom Bratislava I bude v stredu 27.10. pokračovať hlavné pojednávanie s Marianom Kočnerom v kauze takzvaných motákov. "V tejto chvíli súd neeviduje prekážky v konaní," uviedol v utorok na otázku TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

 

Podľa vyjadrenia predsedu senátu na pojednávaní v stredu je naplánovaný výsluch jedného svedka. Nie je vylúčený ani prípadný výsluch Mariana Kočnera. Na procese by mal vypovedať advokát Andrej Šabík. Ten sa v auguste ospravedlnil z dôvodu dovolenky. Na jeho výpovedi trvá prokurátor Krajskej prokuratúry v Trenčíne.

 

Možno vás zaujme: AKTUALIZÁCIA: Proces v kauze Kočnerových motákov odročili

 

Okresný súd Bratislava I v júni rozhodol, že sa bude obžaloba posudzovať ako zločin krivej výpovede a krivej prísahy v štádiu prípravy. Pôvodne prokuratúra navrhovala prijať obžalobu zo zločinu marenia spravodlivosti v štádiu pokusu.

 

Kočner mal posielať z väzby motáky cez exsiskára Petra Tótha. Exsiskár to uviedol vlani na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka. Motáky odovzdal orgánom činným v trestnom konaní na jeseň 2018. Cez takúto korešpondenciu sa mal snažiť Marian Kočner ovplyvňovať viaceré osoby, aby bol prepustený z väzby a zmenila sa výpoveď v kauze zmeniek TV Markíza.

 

Možno vás zaujme toto: AKTUALIZÁCIA: Marian Kočner odmietol dohodu o vine a treste

 

img

 

Peter Tóth v minulosti vypovedal, že Marian Kočner najskôr presviedčal jeho, aby ako bývalý príslušník SIS dosvedčil v občianskoprávnom a prípadne aj v trestnom konaní, že už v roku 2000 počul o zmenkách. Následne si však uvedomil, že je všeobecne známe, že majú priateľský vzťah. „Povedal, že by bol rád, keby som v tejto veci vedel osloviť svojho riadiaceho dôstojníka,“ povedal Tóth s tým, že okrem Romana Osuského Marian Kočner zvažoval osloviť aj bývalého šéfa SIS Vladimíra Mitra.

 

Po tom, čo bol Marian Kočner vzatý do väzby, mu podľa Tótha poslal viacero motákov, nie všetky sa však zachovali, keďže ich priebežne ničil. Motáky mu nosil advokát Andrej Šabík, pričom podľa Tótha vždy deklaroval: „Sú od Mariana K.“.

 

Prečítajte si: AKTUALIZÁCIA: Marian Kočner odmietol dohodu o vine a treste

 

img

 

Pokiaľ boli výhradne pre neho, boli v zalepenej obálke, pokiaľ boli určené viacerým osobám, podľa svedka advokát vždy odtrhol a dal mu predmetnú časť. Tóth takisto povedal, že Mariana Kočnera v tej dobe považoval za priateľa a chcel mu pomôcť. Postoj zmenil až vtedy, keď si uvedomil, že podnikateľ stojí za vraždou novinára Jána Kuciaka. Zachované motáky následne odovzdal polícii.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies