V Stredozemnom mori zahynulo v tomto roku najviac migrantov, až 5-tisíc

NETKY.SK • 23 December 2016, 12:59 • 2 min
V Stredozemnom mori zahynulo v tomto roku najviac migrantov, až 5-tisíc

ŽENEVA - Najmenej 100 migrantov je nezvestných a pravdepodobne zomrelo po prevrátení dvoch člnov v mori južne od pobrežia Talianska. Počet osôb, ktoré v tomto roku zahynuli pre pokuse preplaviť sa v chatrných lodiach alebo gumených člnoch cez Stredozemné more, sa tak zvýšil na najmenej 5000, čo je v rámci migračnej krízy novým rekordom.

slovakia

left justify in out

Hovorca Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) Joel Millman dnes uviedol, že v okolí prvého prevráteného nafukovacieho člna našli 63 preživších. Odhaduje sa však, že na palube sa viezlo 120-140 ľudí.

 

Ďalších 80 ľudí zachránili vo štvrtok po nehode iného gumeného plavidla. Tento incident zrejme neprežilo 40 migrantov. Millman sa k obom udalostiam vo vodách medzi Sicíliou a Líbyou bližšie nevyjadril.

 

Hovorca Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) William Spindler na tlačovom brífingu v Ženeve oznámil, že po nedávnych incidentoch v Stredozemnom mori evidujú okolo 100 obetí.

 

"Tieto dve udalosti zrejme zvýšia celkový počet obetí v tomto roku na 5000 (úmrtí), čo je novým rekordom v tejto kríze," povedal v Ženeve hovorca IOM Millman.

 

"Ide o dosiaľ najhoršiu celoročnú štatistiku obetí, akú sme mali," komentoval situáciu hovorca UNHCR Spindler.

 

Štatistiky IOM uvádzajú, že vlani v Stredozemnom mori zahynulo 3777 migrantov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies