V Stredozemnom mori zachránili stovky migrantov, desiati neprežili

NETKY.SK • 22 September 2014, 14:11 • 2 min
V Stredozemnom mori zachránili stovky migrantov, desiati neprežili

RÍM - V priebehu uplynulých 24 hodín sa z vôd Stredozemného mora podarilo zachrániť približne 600 migrantov, pričom ďalší desiati údajne plavbu z Afriky do Európy neprežili. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na talianske úrady.

slovakia

left justify in out

Podľa talianskej tlačovej agentúry ANSA najmenej desať ľudí zahynulo pri stroskotaní lode s približne 100 utečencami na palube, ktorá sa v nedeľu prevrhla zhruba 55 kilometrov od líbyjského pobrežia. Predstaviteľ talianskeho vojenského námorníctva k incidentu uviedol, že 55 utečencov zo stroskotaného plavidla vyzdvihla na palubu nákladná loď plávajúca okolo miesta nešťastia.

 

Migrantov následne preložili na palubu hliadkovacej lode talianskeho námorníctva. Tá už v tom čase viezla 105 utečencov zachránených z plavidla, ktoré sa ocitlo v núdzi neďaleko ostrova Lampedusa. Správy agentúry ANSA o desiatich mŕtvych telách, ktoré údajne plávali na hladine, hovorca talianskeho námorníctva nepotvrdil.

 

Pri iných záchranných akciách sa hliadkam talianskeho námorníctva, posádkam nákladných lodí a plavidiel pobrežnej stráže podarilo vytiahnuť z vody ďalších 463 ľudí.

 

Taliansko čelí tento rok veľkému prílevu migrantov zapríčineného vojnou v Sýrii, v pásme Gazy a iných miestach v rôznych častiach sveta. Od začiatku roka pristálo pri talianskych brehoch najmenej 120.000 utečencov, pričom za celé obdobie minulého roku to bolo len 43.000.

 

Z výpočtov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) vyplýva, že za uplynulých osem mesiacov zahynulo pri pokuse dostať sa cez Stredozemné more do Európy najmenej 2000 ľudí, čo je trikrát viac ako za celý rok 2013.

 

Predstavitelia IBM sa obávajú, že do konca roka by počet migrantov, ktorí prišli o život vo vodách Stredozemného mora, mohol prekročiť hranicu 3000.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona