V Stredozemnom mori sa utopilo ďalších najmenej 12 migrantov

NETKY.SK • 3 November 2016, 08:47 • 2 min
V Stredozemnom mori sa utopilo ďalších najmenej 12 migrantov

RÍM - Ďalších 12 utečencov prišlo o život vo vodách Stredozemného mora po tom, ako sa ich čln prevrátil asi 25 námorných míľ od líbyjského pobrežia. Záchranárom z celkovo piatich plavidiel sa za pomoci posádky vrtuľníkov talianskeho námorníctva podarilo zachrániť najmenej 29 migrantov, pátranie po nezvestných pokračuje.

slovakia

left justify in out

V Ríme o tom informovala dnes talianska pobrežná stráž.

 

Záchranné akcie sťažovalo mimoriadne nepriaznivé počasie v oblasti.

 

Ako uviedol dnes v Ríme veliteľ európskej misie Sophia Enrico Credendino, Európska únia chce do jari budúceho roka pokračovať v príprave príslušníkov líbyjskej pobrežnej stráže v súlade s dohodou medzi Bruselom a líbyjskou vládou. Týkať by sa to malo 78 členov pobrežnej stráže severoafrickej krajiny, vyplynulo z jeho slov.

 

Podľa Credendina by súčasťou výcviku mala byť fáza prípravy na pevnine, a to v dĺžke asi 14 týždňov, ako aj osemtýždňový výcvik pre pokročilých. Aj tento krok by v spolupráci s líbyjskou vládou mal prispieť nielen k zníženiu počtu tragických úmrtí utečencov pri pokusoch ilegálne sa dostať z Líbye do Európy, veď aktuálne tak prichádza o život okolo 3500 ľudí ročne, ale aj k potlačeniu ilegálneho prisťahovalectva z čierneho kontinentu.

 

Výcvik by mal prebehnúť v spolupráci s Frontexom, Severoatlantickou alianciou (NATO) a Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies