V Stredozemnom mori sa mohlo utopiť až 700 migrantov

NETKY.SK • 16 September 2014, 15:19 • 2 min
V Stredozemnom mori sa mohlo utopiť až 700 migrantov

ŽENEVA - Plavba cez Stredozemné more sa v priebehu minulého týždňa asi stala osudnou pre viac ako 700 migrantov z Afriky a Blízkeho východu, čím celková bilancia za tento rok stúpla na takmer 3000.

slovakia

left justify in out

O najnovších prípadoch potopenia lodí s tragickými následkami v pondelok informovala Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) so sídlom v Ženeve. Najhorší z nich hlásili z oblasti blízko pobrežia Malty, kde minulú stredu zahynulo až 500 ľudí v dôsledku sporu s prevádzačmi. Podľa vyjadrenia hovorkyne IOM Christiane Berthiaumovej pre agentúru Reuters migranti odmietli prestúpiť do iného plavidla, ako od nich požadovali, na čo ich loď úmyselne potopili. Verejnosť sa o udalosti dozvedela cez víkend vďaka výpovediam dvoch z deviatich migrantov, ktorí prežili. Podľa Berthiaumovej bolo na palube "asi 500 ľudí - Sýrčanov, Palestínčanov, Egypťanov a Sudáncov" plaviacich sa do Európy z egyptského prístavu Dumját (Damietta).

 

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) informáciu o úmyselnom potopení nepotvrdila, tragédiu pri Malte však eviduje a odhaduje, že si vyžiadala zhruba 300 obetí. Predstaviteľka Carlotta Samiová taktiež uviedla, že uplynulý víkend bol v Stredomorí "bez pochyby najsmrtiacejším vôbec". Ešte v nedeľu večer hovorca líbyjského námorníctva informoval, že pri pobreží krajiny sa potopila loď, v ktorej sa mohlo nachádzať až 250 afrických migrantov, pričom väčšina z nich pravdepodobne zahynula.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies