V Stredoafrickej republike zavraždili francúzsku novinárku

NETKY.SK • 14 Máj 2014, 08:29 • 2 min
V Stredoafrickej republike zavraždili francúzsku novinárku

PARÍŽ - Mladú francúzsku novinárku zavraždili v Stredoafrickej republike (SAR), ktorou už takmer jeden a pol roka zmietajú nábožensky motivované násilnosti medzi kresťanmi a moslimami. Oznámil to dnes francúzsky prezident Francois Hollande.

slovakia

left justify in out

Camille Lepageová, samostatne pracujúca fotoreportérka, pôsobila v stredoafrickom regióne od roku 2012. Jej hlavným pôsobiskom bol Južný Sudán, ktorý susedí so SAR. 
      

Mŕtve telo 26-ročnej fotoreportérky objavili francúzski vojaci pri prehliadke auta v oblasti Bouar na západe SAR. Vozidlo riadili príslušníci miestnych prevažne kresťanských milícií. 
      

Podľa neoficiálnych informácií v oblasti prebiehali ťažké boje medzi členmi znepriatelených ozbrojených formácií. Bližšie okolnosť zabitia novinárky zatiaľ nie sú známe, no Hollande prisľúbil ich objasnenie a potrestanie páchateľov. Lepageová je vôbec prvým západným novinárom, ktorého zabili v SAR od konca minulého roku, keď Francúzsko vyslalo do svojej bývalej kolónie vojenské jednotky. 

      

Ozbrojený konflikt v SAR trvá od decembra 2012 a vyžiadal si už tisíce mŕtvych a vyhnal z domovov desaťtisíce ľudí. 
      

Vlani v marci moslimské milície Séléka zvrhli prezidenta a spustili násilnosti voči väčšinovému kresťanskému obyvateľstvu, ktoré zareagovalo odvetnými útokmi. Pokračujúce krviprelievanie nedokážu zastaviť ani tisíce vojakov z Francúzska a afrických krajín. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies