V Stredoafrickej republike sa konajú prezidentské a parlamentné voľby, môžu navrátiť demokraciu

NETKY.SK • 30 December 2015, 11:13 • 2 min
V Stredoafrickej republike sa konajú prezidentské a parlamentné voľby, môžu navrátiť demokraciu

BANGUI - V Stredoafrickej republike (SAR) sa dnes konajú prezidentské aj parlamentné voľby, ktoré by mohli prispieť k obnoveniu demokratického systému v krajine, ako aj k ukončeniu náboženského násilia. Informovali o tom svetové agentúry.

slovakia

left justify in out

Volebné prípravy trvali dlhšie, než sa očakávalo, a pred volebnými miestnosťami sa tak vytvorili dlhé rady čakajúcich. Hlasovanie sa v SAR malo pôvodne konať už 27. decembra, termín sa však pre neskoré dodanie volebných materiálov posunul o tri dni.


Volieb v SAR sa môžu zúčastniť približne dva milióny oprávnených voličov. Na ich priebeh by zároveň malo dohliadať zhruba 11.000 príslušníkov mierových síl OSN. O prezidentský úrad sa v SAR uchádza 30 kandidátov. Napriek chýbajúcim prieskumom verejnej mienky sa za favoritov považujú bývalí premiéri krajiny Anicet-Georges Dologuélé či Martin Ziguélé, ako aj moslimský líder a bývalý minister Karim Meckasousa. O túto pozíciu sa v súlade s ústavou nemôže uchádzať momentálna dočasná prezidentka SAR Catherine Sambová-Panzová.


Stredoafrickú republiku ako prevažne kresťanskú krajinu zachvátil chaos po tom, ako tam v marci 2013 prevzalo moc islamské hnutie Séléka, čo vyvolalo odvety najmä zo strany kresťanských milícií nazývaných Anti-balaka.


V dôsledku nábožensky motivovaného násilia zahynuli v krajine tisícky ľudí a presídlená bola približne štvrtina z celkového množstva 4,7 milióna obyvateľov. Výsledky parlamentných i prezidentských volieb by mali byť známe približne dva týždne po odovzdaní hlasov. V prípade, že v nich ani jeden prezidentský kandidát nedosiahne jasnú väčšinu, by sa druhé kolo malo konať 31. januára.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies