V stredajšej kvalifikácii 10 lodí SR ďalej, stop pre jedinú

NETKY.SK • 9 September 2010, 07:23 • 2 min
V stredajšej kvalifikácii 10 lodí SR ďalej, stop pre jedinú

V stredajšej kvalifikácii 10 lodí SR ďalej, stop pre jedinú

slovakia

left justify in out

img

Majstrovstvá sveta slalomárov na divokej vode sa začali v stredu v slovinskom Tacene kvalifikačnými jazdami. V úvodnom dni sa prebojovalo 10 slovenských lodí do semifinále, pohorela len jedna, kajakárska, v ktorej sedela Gabriela Stacherová. Medzi prvými tromi sa objavila iba Jana Dukátová v singli, čo však pred semifinále nie je podstatné. Kvalifikáciu dokončia vo štvrtok kajakári so štartom o 14.30.
Najpresvedčivejšie zo slovenských lodí pôsobili na vode mužské single. Už po prvom kole bolo jasné, že postúpili, v druhom si mohli vyskúšať niektoré varianty a Michal Martikán ani nenastúpil, čo mu padlo pri ozývajúcich sa bolestiach v chrbte vhod.
"Nechutné počasie, všade blato, zradná voda," povedal 6. Matej Beňuš. "Splnili sme úlohu, no spokojní nie sme, nie sme na najvyšších pozíciách, v kvalifikácii to však nič neznamená. Voda je zradná, musíte rýchlo reagovať a niekedy to nevyjde."
"Trafil som všetky bránky, čo bolo treba, úlohu som splnil," spokojne skonštatoval Alexander Slafkovský. "Trať bola celkom jednoduchá, viac na pádlovanie, mohlo to byť horšie, no aj lepšie. Na túto vodu mám medailové spomienky z ME spred piatich rokov. Vždy sa mi tu dobre jazdilo, voda mi sedí, je v nej niečo ako v Čunove. Treba správne zareagovať, pretože nie je až tak čitateľná. Je to o rýchlosti reakcie, o tom, aby ste niečo vymysleli účinné. Najhrôzostrašnejšie vyzerá prvý skok, no najviac sa stráca v strednej a spodnej časti, tam sa jednoducho nedá pádlovať rovnako."
Už predpoludním sa v perejách rieky Sáva rozhodovalo o postupe do semifinále medzi deblistami a kajakárkami a slovenská výprava si zapísala jeden čierny bodík. Postarala sa oň kajakárka Gabriela Stacherová, ktorá skončila na 40. mieste a za postupujúcou tridsiatkou výrazne zaostala.
Šéf slovenského družstva Róbert Orokocký na margo Stacherovej len skonštatoval: "V prvej jazde vynechala bránku, v druhej jazdila málo odvážne, priveľmi opatrne a ťažko mohla popri štyroch trestných sekundách uvažovať o postupe."
Medzi 20 bránkami to však na jednoduchej trati v konkurencii 59 žien nemali jednoduché ani ďalšie slovenské lode kajakárok. Siedma Jana Dukátová si mohla už po prvej jazde vydýchnuť, no deviata Dana Beňušová istotu nemala, aj keď sa napokon ukázalo, že do semifinále by postúpila aj po nej.
V debloch medzi 40 štartujúcimi mali nôž na krku Kučera s Bátikom, v 1. kole vynechali bránku, v druhej sa už naplno sústredili a zo slovenského tria lodí zajazdili najrýchlejšie so 4. miestom. Šiesti Hochschornerovci i jedenásti Škantárovci vedeli hneď po prvom kole, že im časy už stačia na 20-členné semifinále a na druhé ani nenastúpili.
Nad kanálom sa v stredu čerti ženili, občas aj zahrmelo a v pohotovosti stáli v pozore aj organizátori. Na základe predpovede počasia zmenili program kvallifikácie, pôvodne mali v stredu štartovať len deblisti a kajakárky, no vo štvrtok predpoludním sa očakáva veľká voda, a tak stredajšie jazdy nahustili až so štyrmi kategóriami deblistov, kajakárok, singlistov a singlistiek, s predpokladaným koncom až podvečer po pol siedmej.
"Kvalifikácia nebola pre mňa úplne medzi kajakárkami ideálna, no to, čo som potrebovala, som zašla," povedala po dojazde svojho kajaka. "Zhustený program spôsobil, že sa kvalifikácia singlistiek priblížila ku kajakárskej na tri hodiny, je to niečo podobné ako doma na majstrovstvách Európy v Čunove."
Jana Dukátová sa zhusteného programu nezľakla. " Už počas sezóny som mala možnosť viackrát absolvovať štyri jazdy v jeden deň, nejaké skúsenosti mám a nerobí mi to žiaden problém."
Rieka Sáva sa zatiaľ podľa Jany Dukátovej správa pokojne. "Vyzerá veľmi dobre, hladina sa počas pretekov nepohla a dúfam, že takto bude aj v ďalších dňoch. Je to technický kanál, vyhovuje mi, veľmi bude záležať od postavených bránok. Na kvalifikáciu sa nevyužili všetky vlny, valce, uvidíme, či ju urobia na semifinále a finále krajšou. Úvodný skok však bude vždy úskalím sám osebe, bez ohľadu postavených bránok. V závere, kde sa kanálová voda vlieva do rieky Sávy, sa míňali bránky a pripisovala nepríjemná penalizácia."
Tacen Janu Dukátovú mimoriadne inšpiruje. "Zatiaľ mám za sebou vynikajúcu sezónu, dúfam, že ju v najlepšej konkurencii zavŕšim v Tacene. Mnohé z nás ladili formu práve na tento vrchol. Počasie je nepríjemné, aj oblečenie si bolo treba v predstihu pripraviť, mňa čakalo vo voľných chvíľach sušenie vecí, aby som nepádlovala v mokrom."
Róbert Orokocký, vedúci družstva a tréner Jany Dukátovej, popisoval zhon s úpravou programu. "V utorok na mítingu lídrov výprav nám oznámili asi o 16-tej, že sa mení program, odbremení sa štvrtkový a v tom dni sa pôjde len popoludňajší s kvalifikáciou kajakárov. Počasie vystrája, hladina rieky Sáva má kulminovať práve vo štvrtok predpoludním. Prietok, aký sme tu zažili, sa očakával päťnásobne vyšší ako teraz so 65-70 kubíkmi, na štvrtok predpoludním sa odhaduje 250, čiže opakuje sa situácia z Čunova a majstrovstiev Európy. V ďalších dňoch, v tých finálových, sa už vraj má vyčasiť."
Čo znamenal posun časového programu, najlepšie odrážal ruch v jednotlivých výporavách. "Nikto nečakal, že sa voľný program zredukuje a že sa takto zhustí," povedal Róbert Orokocký. "Musíme sa s tým zmieriť a aj s faktom, že na kvalifikáciu sa postavila trať bez fantázie, v podstate ľahká, očakávam veľmi malé rozdiely. Zmena v programe sa dosť dotkla najmä Jany Dukátovej, ktorá stíha dve kategórie. Ani na chvíľu sme neuvažovali, že by trebárs v singli neštartovala. Bude to únavné, no vo štvrtok si cez voľný deň dostatočne oddýchne a zregeneruje sa."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies