V streche budovy muničného skladu uviazol granát, ľudí znova evakuovali

NETKY.SK • 6 December 2014, 12:52 • 2 min
V streche budovy muničného skladu uviazol granát, ľudí znova evakuovali

ZLÍN - Hasiči a policajti dnes evakuovali obyvateľov štyroch obcí v okolí muničných skladov pri Vrběticiach v moravskom okrese Zlín. Pyrotechnici totiž v piatok objavili delostrelecký granát zaklinený v streche ďalšieho skladu, v ktorom je vyše 12 ton munície. Informoval o tom český spravodajský portál iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Evakuácia sa začala ešte v piatok večer v obciach Haluzice a Lipová. Dnes po 06.00 h pokračovala v obciach Vrbětice a Vlachovice.
      

Uzatvorené obce stráži polícia.
      

Keďže obyvatelia zažívajú evakuácie opakovane a nemajú istotu, kedy sa opäť vrátia domov, na mieste sú členovia posttraumatických záchranných tímov a psychologička. Hasiči takisto ponúkajú pomoc pri starostlivosti o domáce zvieratá, ktoré zostali v opustených domoch.
      

Obyvateľov zvážalo šesť autobusov do dvoch hotelov v Luhačoviciach, potrebné boli stovky lôžok. Podľa Českej televízie muselo domovy opustiť vyše 2000 ľudí. V dispozícii sú aj evakuačné balíčky, v ktorých sú hygienické pomôcky a oblečenie.
      

Časť obyvateľstva pobudla doma len niekoľko hodín. V piatok sa vrátili domov ľudia z obcí Haluzice a Lipová, tí museli ísť preč po stredajšej explózii už druhého muničného skladu.
      

V neďalekom meste Valašské Klobouky sa dnes konal Mikulášsky jarmok a pri tej príležitosti prítomní protestovali za úplné zrušenie vrbětického muničného skladu. V tamojšej škole visia improvizované transparenty s heslami "ČR - smetisko Európy", "Muničný sklad Vrbětice - hanba ČR", "Komu idú peniaze zo smrti?", "Chceme chrániť svoje rodiny", "Nechceme zbrane za domom", "Pozor, výbušná atmosféra" či "Nedá sa to zamiesť pod koberec, vyletel do vzduchu".
      

Pyrotechnici po dokončení evakuácie vošli do priestoru muničného skladu obrneným transportérom. V streche jednej budovy je uviaznutý delostrelecký granát. Musia ho manuálne odstrániť a zneškodniť, problémom však je, že granát sa môže prepadnúť do budovy, a tá je zaplnená 12 tonami munície.
      

Prvý muničný sklad firmy Imex Group vybuchol už októbri, pričom explózie doznievali ešte aj v ďalších dňoch, a druhý sklad firmy explodoval v stredu 3. decembra.
      

Polícia našla 21. novembra v areáli pozostatky dvoch zamestnancov firmy, usmrtených pri októbrovom výbuchu, pripomenul portál iDNES.cz.
      

Do evakuovanej oblasti v okolí areálu muničných skladov pri Vrběticiach dnes pricestuje aj premiér ČR Bohuslav Sobotka a predsedníctvo Bezpečnostnej rady štátu, informoval web Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies