V Štokholme sa začalo slávnostné odovzdávanie Nobelových cien 2016

NETKY.SK • 10 December 2016, 17:19 • 2 min
V Štokholme sa začalo slávnostné odovzdávanie Nobelových cien 2016

ŠTOKHOLM - Za účasti švédskeho kráľa Karola XVI. Gustáva sa dnes v Štokholme začalo slávnostné odovzdávanie Nobelových cien 2016 za fyziku, chémiu, medicínu a ekonómiu.

slovakia

left justify in out

Laureáti David Thouless, Duncan Haldane a Michael Kosterlitz (fyzika), Jean-Pierre Sauvage, James Fraser Stoddard a Bernard L. Feringa (chémia), Jošinori Ósumi (medicína), ako aj Oliver Hart a Bengt Holmström (ekonómia) si prevezmú prestížne ocenenia dotované v každom z odvetví sumou po ôsmich miliónoch švédskych korún (v prepočte viac ako 824.000 eur).

Veľkým neprítomným na tohtoročnom udeľovaní cien - nesúcich meno švédskeho chemika, vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela (1833-1896) - je americký skladateľ, spevák, básnik a hudobník v jednej osobe Bob Dylan, ktorému udelili tohtoročnú Nobelovu cenu za literatúru. Aj keď Dylan už skôr oznámil, že do švédskej metropoly dnes nepricestuje pre iné záväzky, Kráľovská švédska akadémia i poctu tomuto nositeľovi ceny ponechala v programe.

Nobelovu cenu za mier 2016 si už v priebehu dnešného výročného dňa úmrtia Alfreda Nobela (1833-1895) prevzal v nórskom Osle kolumbijský prezident Juan Manuel Santos (65).


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies