V Štokholme sa začal najväčší škandinávsky festival za práva LGBT

NETKY.SK • 1 August 2017, 06:52 • 2 min
V Štokholme sa začal najväčší škandinávsky festival za práva LGBT

ŠTOKHOLM - Každoročný festival za práva LGBT komunity sa dnes začal vo švédskom hlavnom meste Štokholm.

slovakia

left justify in out

Podujatie potrvá až do nadchádzajúcej nedele. Podľa organizátorov ide o najväčšie podujatie svojho druhu v celej Škandinávii.

 

Festival priláka do švédskej metropoly každoročne tisícky lesieb, gejov, bisexuálov, transrodových osôb, ako aj ich podporovateľov z celého sveta.

 

V rámci podujatia sa v celom Štokholme uskutoční množstvo akcií zameraných na podporu práv LGBT komunity, ako napríklad seminárov, filmových projekcií, výstav, večierkov či divadelných predstavení. Jeho súčasťou bude aj slávnostný sobotňajší pochod mestom. Na tomto pouličnom sprievode sa vlani zúčastnilo viacerých popredných švédskych politikov vrátane premiéra Stefana Löfvena.

 

Aktuálny ročník festivalu sa nesie v duchu hesla "Pripravený na ďalší krok", uviedol organizátor Haydar Adelson a dodal, že členovia LGBT komunity sú stále prenasledovaní v mnohých krajinách. Ilustroval to na prípadoch mladých mužov, ktorých pre ich sexuálnu orientáciu údajne zabíjajú v Čečensku, či na spôsoboch, ktorými sa turecká polícia snaží zabrániť v pochodoch príslušníkov tejto komunity. Spomenul aj správanie amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý by chcel zakázať pôsobenie transrodových osôb v armáde Spojených štátov.

 

Prvý festival za práva LGBT komunity sa v Štokholme konal v roku 1998.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies