V Štokholme odovzdali Nobelove ceny za rok 2014

NETKY.SK • 10 December 2014, 18:45 • 2 min
V Štokholme odovzdali Nobelove ceny za rok 2014

ŠTOKHOLM - Švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv odovzdal dnes popoludní v Štokholme laureátom Nobelove ceny za fyziku, chémiu, medicínu, literatúru a ekonómiu za rok 2014.

slovakia

left justify in out

Ceremoniál odovzdania prestížnych ocenení sa koná v švédskej metropole tradične 10. decembra - v deň úmrtia vynálezcu Alfreda Nobela, po ktorom sú ceny dotované sumou po osem miliónov švédskych korún (okolo 860.000 eur) pomenované.
     

Vynálezcom luminiscenčnej diódy (LED) - nového zdroja svetla, ktorý je energeticky úsporný a šetrí životné prostredie - patrí tohtoročná Nobelova cena za fyziku. Tešila sa z nej trojica japonských vedcov Isamu Akasaki, Hiroši Amano a Šuji Nakamura.
     

Dvaja americkí vedci - Eric Betzig a William Moerner -, ako aj Nemec Stefan Hell získali Nobelovu cenu za chémiu za vývoj superrozlišovacej fluorescenčnej mikroskopie. "Vďaka výsledkom ich práce je teraz možné nahliadnuť pomocou optického mikroskopu do nanosveta," uviedla v zdôvodnení Švédska kráľovská akadémia.
     

Američan John O'Keefe a manželia May-Britt a Edvard Moserovci z Nórska sú laureátmi tohtoročnej Nobelovej ceny za fyziológiu a medicínu, ktorú získali za objav pozičného systému, alebo vnútorného GPS v ľudskom mozgu, ktorý ľuďom umožňuje orientovať sa v priestore. V prípade Moserovcov ide iba o štvrtý manželský pár ocenený súčasne prestížnou cenou a prvých nórskych laureátov ocenenia v danej kategórii.
     

Laureátom Nobelovej ceny za literatúru je francúzsky prozaik Patrick Modiano, ktorého ocenila porota za "umenie spomienky, s ktorým evokuje tie najneuchopiteľnejšie ľudské osudy a odkrýva životnú skúsenosť okupácie". Literát, ktorý podobné ocenenie označil v uplynulých dňoch za "ireálne", prekonal dnes svoju povestnú zdržanlivosť a prevzal si ocenenie evidentne dojatý.
     

Francúz Jean Tirole sa stal nositeľom Nobelovej ceny za ekonómiu, a to za analýzu trhových síl a možností regulácie. Laureát objasnil, ako môžu vlády regulovať sektory kedysi ovládané verejnými monopolmi, ako sú napríklad železnice, diaľnice alebo telekomunikácie, v ktorých dominuje malý počet hráčov. "Tohtoročná cena za ekonomické vedy bola udelená za krotenie silných firiem," uviedol stály tajomník Švédskej kráľovskej akadémie Staffan Normark.
     

Už skôr si dnes v nórskom hlavnom meste Oslo prevzali tohtoročnú Nobelovu cenu za mier pakistanská aktivistka za vzdelávanie dievčat Malála Júsafzajová a indický bojovník za práva detí Kajláš Satjárthí. Sedemnásťročnú Malálu, dosiaľ najmladšiu laureátku Nobelovej ceny, a 60-ročného Satjárthího ocenil Nórsky Nobelov výbor "za ich zápas proti útlaku detí a mladých ľudí a za práva všetkých detí na vzdelanie".




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies