V Štokholme odovzdali Nobelove ceny

NETKY.SK • 11 December 2012, 07:55 • 2 min
V Štokholme odovzdali Nobelove ceny

V Štokholme odovzdali Nobelove ceny - Zaujímavosti Okrem Štokholmu dnes slávnostné udeľovanie prebehlo aj v nórskom Osle, kde si predstavitelia EÚ prevzali tohtoročnú Nobelovu cenu za mier. Laureáti tohtoročných Nobelových cien za literatúru, fyziku, medi

slovakia

left justify in out

img

Okrem Štokholmu dnes slávnostné udeľovanie prebehlo aj v nórskom Osle, kde si predstavitelia EÚ prevzali tohtoročnú Nobelovu cenu za mier.

Laureáti tohtoročných Nobelových cien za literatúru, fyziku, medicínu, chémiu a ekonómiu si dnes prevzali tieto prestížne ocenenia na galavečere v koncertnej sále švédskej metropoly Štokholm. 

Nobelovu cenu za literatúru dostal čínsky spisovateľ Mo Jen. Ocenenie za fyziku spoločne dostali Francúz Serge Haroche a Američan David Wineland a v kategórii fyziológia a medicína boli odmenení Japonec Šinja Jamanaka a Brit John Gurdon.

O cenu za chémiu sa podelili dvaja vedci z USA Robert Lefkowitz a Brian Kobilka, podobne ako v kategórii ekonómia Američania Alvin Roth a Lloyd Shapley

Štokholmská koncertná sála i priestory radnice, kde sa konal slávnostný banket, boli vyzdobené kvetmi z talianskeho San Rema, kde 10. decembra 1896 zomrel zakladateľ cien Alfred Nobel.

Okrem Štokholmu dnes slávnostné udeľovanie prebehlo aj v nórskom Osle, kde si predstavitelia EÚ prevzali tohtoročnú Nobelovu cenu za mier. Na oboch ceremóniách a následných večerách sa zúčastnilo viac ako 1200 hostí a 40 šéfov štátov a vlád.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona