V stavebníctve nastal výrazný technologický pokrok v digitalizácii

NETKY.SK • 15 Máj 2019, 16:11 • 2 min
V stavebníctve nastal výrazný technologický pokrok v digitalizácii

BRATISLAVA - V stavebníctve nastal výrazný technologický pokrok. Zastarané statické projektové príručky nahradili digitalizované automatizované kontroly, ktoré monitorujú projekt v reálnom čase alebo len s malou časovou odchýlkou.

slovakia

left justify in out

Médiá o tom v stredu informovala globálna sieť firiem KPMG, ktoré poskytujú služby v oblasti auditu, daní a poradenstva, na základe prieskumu Future-Ready Index.

 

Lídri na trhu digitalizovali svoje existujúce prostredie. "Jedným z hlavných trendov je aktuálne zavádzanie technológií založených na dátovej analytike," uviedla líderka pre sektor nehnuteľností siete na Slovensku Zuzana Blažejová.

 

Efektívne využívanie technológií na zber a analýzu dát o budovách a ich užívateľoch sú podľa nej kľúčové pre zlepšenie komunikácie so zákazníkmi.

 

Z prieskumu tiež vyplynulo, že dve tretiny tých stavebných firiem, ktoré investovali čas a úsilie na posilnenie riadenia, dokončilo projekty včas.

 

Sedem z desiatich vedúcich firiem na trhu v prieskume uviedlo, že majú zavedený integrovaný systém podávania správ o projektovom manažmente, 90 % z nich má stanovený detailný plán postupu, tzv. cestovnú mapu a víziu v oblasti technológií.

 

img

 

V spodnej časti indexu sa umiestnili firmy, ktoré väčšinu úsilia vynakladajú na krátkodobý rast príjmov a ich investície do technológií sú malé až nulové.

 

Sieť firiem pripomína, že lídri v stavebníctve sa vyznačujú veľkými investíciami do nových technológií. Financie smerujú najmä do zavádzania technológie BIM (Building Information Modelling), dronov, virtuálnej a zmiešanej reality a smart senzorov.

 

Vedúce firmy v odvetví si tiež uvedomujú dôležitosť udržania si najlepších ľudí a náboru nových talentov. "Využívajú najnovšie náborové metódy a kanály podporené inovatívnym riadením výkonnosti a flexibilnými kariérnymi možnosťami, ktoré sú na mieru šité požiadavkám mileniálov a generácie Z," uvádza poradenská sieť.

 

Spoločnosti, ktoré sú dobre pripravené na budúcnosť, označili výhru v boji o talenty za aktuálne druhú najvýznamnejšiu výzvu. Ostatní respondenti zaradili túto oblasť až na piate miesto, uzatvára KPMG.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies