V štáte Colorado povolili civilné zväzky homosexuálov

NETKY.SK • 13 Marec 2013, 11:25 • 2 min
V štáte Colorado povolili civilné zväzky homosexuálov

DENVER - Zákonodarcovia amerického štátu Colorado v utorok v historickom hlasovaní schválili civilné zväzky homosexuálnych partnerov. Splnili tak predvolebný sľub demokratov, ktorí využili meniacu sa politickú scénu v štáte, kde voliči ani nie tak dávno zamietli manželstvá osôb rovnakého pohlavia.

slovakia

left justify in out

Schválený návrh zákona teraz smeruje k demokratickému guvernérovi štátu Johnovi Hickenlooperovi, ktorý ho podľa očakávania do dvoch týždňov podpíše a stane sa z neho zákon. Zavŕši sa tým trojročný boj za právo homosexuálnych dvojíc na civilné zväzky, ktoré sa podobajú manželstvu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Keď guvernér štátu podpíše opatrenie, Colorado sa pripojí k ôsmim štátom USA, kde už sú možné civilné zväzky alebo tam platia podobné zákony.

Civilné zväzky homosexuálov boli predvolebným ťahákom demokratov, ktorí vo vlaňajších voľbách získali snemovňu v Colorade. Demokrati tam teraz ovládajú obe komory zákonodarného zhromaždenia a strana si v Colorade zvolila aj prvého homosexuálneho predsedu snemovne, Marka Ferrandina.

Hlasovanie v Colorade predstavuje dramatický politický posun, pretože štát na západe USA má hlboké konzervatívne korene, ale v poslednom desaťročí sa stal umiernenejší.

V roku 2006 tamojší voliči schválili zákaz homosexuálnych manželstiev - takže civilné zväzky sú teraz v Colorade pre homosexuálov jedinou možnosťou. To sa však tiež môže zmeniť v nasledujúcich mesiacoch, keď bude Najvyšší súd USA rozhodovať o zákaze manželstiev homosexuálov.

Opatrenie v Colorade zaručuje homosexuálnym párom práva podobné manželstvu, vrátane dedenia majetku a rodičovských práv. Ľudia v civilných zväzkoch budú mať takisto možnosť rozhodovať v otázkach zdravia za svojich partnerov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona