AKTUALIZOVANÉ V štáte Alabama zabíjala séria tornád, vyžiadali si najmenej 23 obetí

NETKY.SK • 4 Marec 2019, 06:21 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ V štáte Alabama zabíjala séria tornád, vyžiadali si najmenej 23 obetí

WASHINGTON - Najmenej 23 ľudí vrátane viacerých detí prišlo v nedeľu o život na juhovýchode amerického štátu Alabama, ktorý zasiahlo niekoľko tornád. Viac ako 40 osôb utrpelo zranenia, informovali lokálne pobočky televízií NBC a ABC.

slovakia

left justify in out

Všetky obete boli hlásené z okresu Lee County hraničiaceho so štátom Georgia, uviedol pre stanicu WSFA tamojší šerif Jay Jones. Vek všetkých obetí ešte nebol zistený. "Bohužiaľ sú medzi nimi aj nejaké deti," povedal Jones s tým, že počet obetí sa zrejme ešte zvýši, keďže záchranári sa do postihnutých oblastí dostávajú len postupne.

 

Záchranné práce boli navyše počas noci utlmené a v plnom rozsahu sa obnovia v pondelok ráno. Situácia je podľa miestnej pobočky Úradu pre zvládanie mimoriadnych situácií (EMA) najhoršia v okolí mesta Beauregard.Tornádo tam spôsobilo "katastrofálne" škody. Živel spustošil všetko v páse širokom okolo 800 metrov a dlhom niekoľko kilometrov. Národná meteorologická služba (NWS) informovala, že najničivejšie tornádo, ktoré zasiahlo Lee County, dosiahlo najmenej tretí z piatich stupňov Fujitovej stupnice (EF3), takže ho sprevádzal vietor s rýchlosťou 219 — 265 km/h. Alabamská guvernérka Kay Iveyová vyhlásila v celom štáte stav núdze.

 

img

 

Byron Prather, šéf hasičov v meste Opelika, informoval, že v oblasti hrozí veľké nebezpečenstvo požiarov, pretože tornáda poškodili niekoľko propánových nádrží, z ktorých uniká horľavý propán.

 

V dôsledku nepriaznivého počasia bolo v nedeľu večer v Alabame bez elektriny viac ako 15.000 zákazníkov, v susednej Georgii je ich vyše 25.000, väčšinou v južnej a západnej časti tohto štátu.

 

Hrozba tornád na juhovýchode USA stále nie je zažehnaná. Národná meteorologická služba (NWS) vydala varovanie pre východnú Georgiu, Južnú Karolínu a Floridu platné do 23.00 h miestneho času.

 

img

 

Na výrazné zhoršenie počasia sa pripravujú aj štáty na severovýchode USA. Výstrahy pred výdatným snežením platia do pondelňajšieho večera pre New York a časti štátov New Jersey a Connecticut, kde môže napadnúť od 13 do 20 centimetrov snehu. Cestujúci musia počítať s meškaniami letov na Newark Liberty International Airport v New Jersey a vo Filadefii.

 

Meteorológovia varujú aj pred ďalším veľkým ochladením na Stredozápade USA. NWS uviedla, že v pondelok ráno môže pocitová teplota na východe Nebrasky klesnúť pod mínus 28 stupňov Celzia.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies